Bmw utveckling & historia

BMW startade produktion av flygplansmotorer år 1917. Utveckling av högklassiska motorer har varit ett signum för företaget sedan begynnelsen. Inte minst genom de framgångsrika formel 1– bilarnas framfart. Redan från starten tillverkades åtta- till tolv-cylindriga motorer.

Med en BMW-motor slogs ett världsrekord på 9760 meter i höjdflygning. Motorcyklar började tillverkas 1923. De välrenommerade motorcyklarna finns fortfarande kvar trots den stenhårda konkurrensen från bland andra Honda. Den från begynnelsen konstruerade kardanaxeln är ett kännetecken. Motorcyklarna har blivit favoriter hos svenska trafikpolisen.

Med tillverkningslicens från brittiska Austin Seven tillverkades BMW Dixi.1932. Karl Rapp och Gustav Otto två av varandra oberoende tyska flygkonstruktörer anses vara BMWs indirekta grundare.

Biltillverkningen startades 1928. Med tillverkningslicens från brittiska Austin Seven tillverkades BMW Dixi.1932 kommer företaget ut med sin första egenkonstruerade bilmodell. Och det var en helt förbättrad version av den gamla Dixin. 1936 lanserades den supersnabba sportbilen BMW 328. Den vann mer än hälften av de lopp den ställde upp i. Även motorcyklarna rönte stora framgångar i olika tävlingar, på grund av de vassa motorerna. Den stora utmaningen till Mercedes i form 335 kom ut 1939. Nu lanserades också företaget sin första Limousine. Men mitt i den stora framgången stoppas all fordonstillverkning för att återgå till produktion av flygplansmotorer.

BMW straffades hårt efter andra världskriget

Under krigsåren var företaget engagerad i rakettillverkningar. Detta resulterade i att de allierades bombattacker ofta sattes in mot fabrikerna. Och efter krigsslutet straffades företaget extra hårt. Företaget hade använt krigsfångar och fångar från koncentrationsläger till arbete i sina anläggningar. Så de fabriker som inte var sönderbombade tvingades till nedmontering. Efter några år tilläts företaget att tillverka hushållsprodukter. 1948 fick företaget att återuppta tillverkningen av motorcyklar. Fabriken i DDR konfiskerades av sovjet och bilmärket ändrades till EMW. Fuskkopior tillverkades till 1955.

Företaget får tillbaka rättigheter att producera bilar men har ingen framgång med försäljningen. Mercedes och Volkswagen kontrollerar marknaden totalt. Att exportera till Sverige och konkurrera med Volvo och SAAB vann inget gehör. För att rädda företaget, vänder man sig till Italien. Den lilla bilen Isseta fick tillverkas på licens. Den blev också företagets ekonomiska räddning. Den första egna efterkrigs bilen blev BMW 600. En kopia av Issetan med 600 cc motor fick nobben på marknaden.

LÄS MER: Skrota din BMW i Göteborg gratis

Men med en ny modell BMW 507 försökte företaget etablera sig på den amerikanska marknaden. Modellen lyckades slå sig in trots hårt motstånd från Ford och General Motor. Projektet slutade med ekonomisk kaos på grund av brist på tillverkningsvolym. I slutet av 1960-talet lanserades BMW 1500 och detta bedömes vara en milstolpe i företagets historia. Under 1970-talet förvandlades situationen totalt. Bilmärket blev internationellt känt och eftertraktat.

Supersportbilen M1 blev en succé. I USA blev BMW advokaternas favoritbil. Toyota fick se sig slagen i överklassnischen. Ett misslyckat köp av engelska Rover fick BMW att ekonomiskt vackla under 1990-talet. Men både företagschefen och det köpta företaget försvann. Och återigen är företaget tillbaka på plan. Med eftertraktade bilmodeller, motorcyklar , som japanarna inte lyckats konkurrera ut och med motorer i världsklass. Den vassa V 12-motorn i McLaren formel-1 talar sitt tydliga språk.

Nybilsköp och inlämnande av BMW bilar till bilskrot

Med hjälp av underlag från vägtrafikregistret om Bmw bilar kan en övergång mot eldrift bedömas. Genom auktoriserade bilskrotar ges även möjlighet att se takten av fossildrivna personbilars utfasning. Statistiken presenteras kvartalsvis. LÄS MER