Mitsubishi utveckling & historia

Mitsubishi utveckling & historia

Mitsubishi Motor Corporation kan spåras till år 1870. Företaget som då hette Mitsubishi Shipbuilding Co Ltd bedrev rederinäring och varvsindustri. Via ett järnbruk startade tillverkningen av bilar år 1917. Mitsubishi Model A, som byggde på Fiat Tipo 3 basis , blev mycket dyr. De massproducerade bilarna, FordMercedes och Chevrolet, såldes till priser, som Mitsubishi inte kunde följa. Efter endast några exemplar av Model A lades produktionen ned.

Företaget fortsatte med varvsindustri till år 1934 då det slogs samman med M. Aircraft till M. Heavy Industries. Som ett av Japans störst företag tillverkades flygplan, fartyg och järnvägsvagnar. År 1937 byggdes en militär prototyp med benämning PX33. Det var den första bilen som konstruerats med fyrhjulsdrift i Japan. Vidare byggdes prototyper av bussar och lastbilar. Det resulterade i företaget Mitsubishi Fuso, som senare skulle ingå Daimler-koncernen. Under kriget beordrades företaget att koncentrera sin tillverkning till krigsmakten. Bland lastvagnar ingick den militäranpassade personbilen PX33.

Efter kriget delade de allierade företaget i tre sektioner. I East Japan Heavy Industries skulle bilindustrin förläggas. Och direkt efter krigsslutet började företaget tillverkning av lastbilar och bussar för civil användning. Ett trehjuligt lastfordon och en scoter lanserades. För bilproduktionen importerades nedmonterade bilar från det amerikanska företaget Kaiser. Samma avtal slöts med engelska företaget Willys om hopsättning och försäljning av Jeep CJ. Modell 500 som lanserades 1960 blev Mitsubishis första egentillverkade personbilen. Den följdes av Colt och Debonair. I början 70-talet bildades företaget Mitsubishi Motor Corporation som eget aktiebolag med Tomio Kubo som VD. Det amerikanska företaget Chrysler gick in som delägare i företaget och tillverkade Dodge egna modeller. Det resulterade dock i att företaget lanserade dessa i USA med sitt eget varumärke. Sportbilen Eclipse gjorde succe liksom modellen Pajero.

Mitsubishi Motor i ett joint venture projekt med Volvo

I Japan lyckades Mitsubishi konkurrera ut Hyundai och Honda. Det senare företaget var då tvingade att lägga ned sin Formel-1 racingstall för att unvdika konkurs. År 1991 upphörde samarbetet med Chrysler. Samma år gick företaget ihop med Volvo i ett joint venture projekt i Born. Fabriken tillverkade Carisma tillsammans med de egna modellerna Volvo S40/V40. Det utökades med Colt och stadsbilen Smart. Företaget har tillsammans med PSG utvecklat dieselmotorer samt Peugeot 4007 och Citroen SUV. I bilar producerade i Europa hade företaget köpt dieselmotorer från Volkswagen. På grund av detta blev även företaget indraget i den stora utsläppskandalen som skakade bilindustrin år 2016. Nissan, som efter skandalen, planerade att konstruera sina modeller på samma plattform som MMC. År 2009 levererade Mitsubishi Motor Corporation de första mini-elbilarna (MIEN) med litiumbatterier på golvet till bilproducenterna. Bilarna släpptes till försäljning året efter.

LÄS MER: Skrota din Mitsubishi bil gratis i Göteborg