Seat utveckling & historia

Det spanska bilföretaget Seat bildades 1950 med den spanska staten som huvudägare. En av delägarna var italienska bilföretaget Fiat, som i tre decennier lät några av sina grundmodeller bli lågbudgeterade Seat-varianter. Så 1953 lämnade den första spanska bilen monteringsbandet i frihandelsområdet ”Zone Franca” i Barcelona.

De första modellerna byggde på Fiat 600 och 850- koncepter. Trots höga priser blev dessa snabbt stora försäljnings-succeer i hemlandet. På grund av ekonomiska motsättningar avbröts samarbetet med Fiat år 1980. Men två år senare undertecknades ett samarbetsavtal med Volkswagen.

Och 1986 köptes Seat genom Audi, som ingår i VAG-koncernen. Först år 2018 introducerades Seats modeller Cupra, som är företagets varumärke för sportbilar. Dagsproduktionen har stigit från blygsamma 5 till 1 500 enheter. Under pågående år har 7 052 Seat-modeller nyregistrerats i Sverige. Men endast 143 st. har varit ren eldrift.

Nybilsköp och Seat bilar till bilskrot

Med hjälp av underlag från vägtrafikregistret om Seat bilar kan en övergång mot eldrift bedömas. Genom auktoriserade bilskrotar ges även möjlighet att se takten av fossildrivna personbilars utfasning. Statistiken presenteras kvartalsvis. LÄS MER