Sälja defekt bil

Om du vill sälja defekt bil kan du vända dig till flera olika aktörer. Allt beror egentligen hur stora reparationer din bil kräver för att bli körduglig. Är det väldigt höga kostnader och bilen är gammal är förmodligen en försäljning till auktoriserad bilskrot ett bra alternativ.

Men om du anser att bilen är för bra att skrota bör du sälja den som ett reparationsobjekt där kända problem och brister, är tydlig nedskrivna i ett köpekontraktet eller varudeklarationen. Detta hjälper till att undvika framtida tvister eller oenigheter mellan dig och köparen. Här är några ytterligare tips och överväganden när man säljer defekt bil:

Upprätta en skriftlig överenskommelse

Använd en skriftlig köpekontrakt eller varudeklaration som tydligt beskriver att det är en defekt bil som du säljer. Ange tydligt att fordonet säljs som ett reparationsobjekt och beskriv eventuella mekaniska eller kosmetiska problem. Du kan också nämna tidigare reparationer eller underhåll som har gjorts.

Var så detaljerad som möjligt

Ju mer detaljerad information du kan ge om fordonets skick, desto bättre. Ange specifika problem och defekter, till exempel om motorn är trasig, om det finns rostskador, om bilen inte startar, eller om det finns problem med växellådan.

Skicka med all dokumentation

Om du har några dokument, som servicehistorik eller tidigare reparationer, inkludera dem i försäljningen. Detta kan ge köparen en bättre förståelse för fordonets historia och skick.

Prissättningen

Prissätt fordonet realistiskt med tanke på att det är en defekt bil och reparationer krävs. Potentiell kund förväntar sig att köpa en defekt bil till ett reducerat pris jämfört med ett fullt fungerande fordon.

Informera köparen personligen

När du möter köparen för att slutföra försäljningen, ta dig tid att gå igenom skicket på fordonet personligen och svara på eventuella frågor de kan ha.

Ansvarsfriskrivning

Du kan överväga att inkludera en ansvarsfriskrivning i köpekontraktet där köparen accepterar att fordonet säljs som defekt och att du inte är ansvarig för framtida problem eller reparationer.

Sammanfattning

Genom att vara ärlig och transparent när du säljer din defekta bil kan du bygga förtroende med köparen och säkerställa en smidig försäljningsprocess. Det är också viktigt att följa din Sveriges lagar och regler som gäller för bilförsäljning. Om du är osäker på de juridiska kraven, kan du rådfråga med en advokat eller kontakta din Transportstyrelsen för vägledning.

Vem köper trasiga bilar

Vem köper trasiga bilar?

Många olika typer av köpare kan vara intresserade av att köpa trasiga bilar, även om de kräver reparation eller är i dåligt skick. Du kan till exempel sälja din bil med ett bra skrotpris till en bilskrot eller bildemontering. Det finns även företag som specialiserar sig på att köpa upp skrotbilar och som erbjuder snabb och smidig service.

Kan man sälja bil till skroten?

Kan man sälja bil till skroten?

Absolut, skroten är väldigt intresserade av att köpa din bil. Fördelen med att skrota bilen är att skick och årsmodell har ingen betydelse. Har du en gammal defekt bil hemma som inte är i bruk att ta ut i trafik kan du sälja bilen till bilskroten och få en skrotpremie för den. Under 2022 skrotades ca 172 928 bilar vilket man kan tycka är många.