Vad får man för en bil på skroten?

Det finns ingen generell skrotpremie som gäller för alla bilskrotar i Sverige. Men att många betalar för skrotbilar råder det ingen tvekan om.

Vilken bilskrot betalar bäst? Den mest omtalade när det gäller bra ersättning för skrotbilar är Uffes bilskrot på Orust. Under 2023 har företaget betalat mellan 3 500 – 5 000 kr för en komplett bil.

Skrotpriset är i hög grad baserat på metallvärden, särskilt om din bil innehåller återvinningsbar metall som stål och en katalysator. Andra faktorer som kan påverka priset är bilens vikt och om det finns efterfrågan på vissa delar eller komponenter.

Här är några generella riktlinjer för att förstå vad du kan förvänta dig att få för din bil på skroten:

Vikten av metallen

Det mesta av värdet för skrotbilar kommer från återvinningsbar metall, särskilt stål. Ju tyngre din bil är, desto mer metallvärde kommer den ha.

Bilens skick

Om din bil fortfarande är i körbart skick och har fungerande delar, kan den vara värd mer. Skrotar kommer att titta på bilens skick och om det finns delar som kan återanvändas eller säljas som begagnade.

Efterfrågan på delar

Om din bil är av ett populärt märke och modell, eller om det finns efterfrågan på specifika delar av din bil, kan detta öka priset.

Metallpriser

Skrotpriser varierar över tid baserat på priserna för återvinningsmetaller på marknaden. Högre metallpriser kan öka värdet av din skrotbil.

Lokala faktorer och konkurrens

Priser kan variera beroende på var du bor och de lokala marknadsförhållandena.

Sammanfattning

Det är viktigt att kontakta flera skrotar eller bildemonteringar för att jämföra priser och få den bästa möjliga dealen för din skrotbil. Tänk också på att du kan behöva ta med dig registreringsbeviset del 2 och, om det krävs, en fullmakt om någon annan skrotar bilen åt dig.

Kan man sälja bil till skroten?

Kan man sälja bil till skroten?

Absolut, skroten är väldigt intresserade av att köpa din bil. Fördelen med avyttra fordon till en bildemontering är att skick och årsmodell har ingen betydelse. Har du en gammal trasig bil hemma som inte är i bruk att ta ut i trafik kan du sälja bilen till bilskroten och få ersättning för den.

Vem hämtar skrotbilar gratis?

Vem hämtar skrotbilar gratis?

Bilbärgning Gbg AB hämtar inte bara din skrotbil gratis utan betalar för alla kompletta bilar som har original katalysator. Vår verksamhet i Göteborg erbjuder en möjlighet att skrota bilen med ersättning även vid hämtning. Att erbjuda en skrotpremie på 2 000 kr vid hämtning för en komplett bil med original katalysator hoppas vi är ett incitament för bilägare att skrota sina gamla fordon.