Hur gör man om man vill skrota en bil?

Det är rätt enkelt att skrota sin bil numera om du gör det på rätt sätt. Här följer en guide hur du får din bil skrotad på ett miljöriktigt sätt:

Kontrollera ägandet

Se till att du är den lagliga ägaren av fordonet eller har ägarens medgivande för att fatta beslut om skrotning. Om någon annan ska lämna in en bil för skrotning ska den personen ha med sig en fullmakt från registrerad bilägare.

Hitta en auktoriserad bilskrot

Hitta en seriös auktoriserad bilskrot som har tillstånd och som skrota bilen miljösäkert. Prata med vänner, familj och kollegor som kan ha erfarenhet av att skrota en bil. De kan ge dig personliga rekommendationer baserat på sina egna erfarenheter.

Läs recensioner från bilskrotar för bästa kundupplevelse

Läs recensioner och rekommendationer från flera bilskrotar. Använd online-recensionsplattformar: Webbplatser som Trustpilot, Reco.se, Google och Facebook har ofta recensioner från kunder som har använt olika bilskrotar. Sök efter bilskrotens namn på dessa plattformar och läs igenom recensionerna.

Lämna din skrotbil

Ta fordonet till den auktoriserade bilskroten eller använd en tjänst som erbjuder hämtning av skrotbilar. Se till att du har alla nödvändiga dokument med dig, inklusive registreringsbevis del 2 och eventuella ägarbevis.

Få ett mottagningsbevis

När du har lämnat in din skrotbil kommer bilskroten att ge dig ett mottagningsbevis. Det här dokumentet bekräftar att fordonet har tagits emot för skrotning.

Avregistrera bilen

Bilskroten skickar en kopia av mottagningsbeviset till Transportstyrelsen tillsammans med ditt registreringsbevis för att avregistrera bilen. Det här kommer att befria dig från fordonsskatt och andra skyldigheter som ägare.

Att använda en auktoriserad bilskrot är den bästa metoden för att säkerställa att fordonet demonteras enligt miljömässiga standarder och att du följer lagarna för skrotning. De flesta auktoriserade bilskrotar erbjuder också form av skrotpremie eller ersättning för skrotbilar. Se till att du följer de nödvändiga stegen och använder en pålitlig bilskrotstjänst för att skrota din bil på ett lagligt och miljösäkert sätt.

Kan jag skrota min bil själv?

Kan jag skrota min bil själv?

Det går inte att skrota sin bil själv, utan du måste lämna in den till ett mottagningsställe för uttjänta bilar eller till en auktoriserad bilskrot. En behörig bildemontering har rätt kunskap och de nödvändiga verktygen för att skrota uttjänta fordon. Att återvinna en bil innebär att man tar hand om demonteringen, avlägsnar farliga material och återvinner komponenter och material.

Får man pengar för att skrota sin bil?

Ja, du kan få pengar när du skrotar din bil, särskilt om den är komplett med original katalysator och har återvinningsbara delar och material. Många auktoriserade bilskrotar och bilåtervinningsföretag erbjuder ersättning när du lämnar in din skrotbil.