Hur mycket får jag för att skrota bilen?

Beloppet du kan få för att skrota din bil varierar. Under 2023 har som mest 5 000 kr betalats ut i skrotpremie för en skrotbil. Aktuella världsmarknadspriser på stål, platina, palladium och rhodium är de metaller som avgör hur mycket ersättning man kan få för en uttjänt bil. Det är upp till varje enskild bilskrot att avgöra hur mycket de är beredda att betala för din skrotbil. I Sverige råder producentansvar på bilar och det innebär att bilägare inte ska behöva betala något för att skrota en komplett bil.

För att få exakt information om hur mycket du kan få och hur du går tillväga kan du följa dessa steg:

Kontakta flera bilskrotar

Börja med att kontakta olika auktoriserade bilskrotar i närområdet. Du kan hitta sådana företag genom att söka på nätet eller använda tjänster som BilRetur i Sverige. Ring dem eller besök deras webbplatser för att begära prisuppgift. De kommer att be om information om din bil, inklusive årsmodell, märke, skick och eventuella skador.

Få erbjudanden

Efter att ha kontaktat flera skrotar kommer du att få olika erbjudanden. Jämför dessa för att få en uppfattning om det ungefärliga skrotvärdet av din bil.

Välj en auktoriserad bilskrot

Välj det skrotföretag som erbjuder den mest förmånliga uppgörelsen och har ett gott rykte. Se till att de är auktoriserade och följer alla lagar och föreskrifter för miljövänlig skrotning.

Skrotning

När du har valt en skrot kommer de att vägleda dig genom resten av processen. De kommer att be om nödvändig dokumentation, som registreringsbevis och legitimation. Du måste också avlägsna personliga saker från bilen.

Mottagning

Du tar bilen till den valda bilskroten eller använder eventuell bärgningstjänst som de erbjuder. Företaget kommer att utfärda ett skrotningsintyg.

Betald eller avgiftsfri

Beroende på avtalet kan du få betalt för bilen direkt eller ha den skrotad kostnadsfritt. Ibland kan bilskroten också erbjuda gratis hämtning av bilen om den inte är i körbart skick.

Avregistrering

Skroten ansvarar oftast för att avregistrera bilen hos myndigheter som Transportstyrelsen.

Det är viktigt att välja ett pålitligt och auktoriserad bilskrot för att säkerställa att skrotningen genomförs enligt gällande miljöregler och att du får ett rättvist skrotpris för din bil.

Vad betalas för en skrotbil?

Vad betalas för en skrotbil?

Hur mycket du får för att skrota bilen med ersättning, beror på bilens skick, årsmodell och katalysator. Ersättningen för en skrotbil varierar från 0 kr till cirka 3 500 kr. Om du har en nyare krockad bil med många fungerande reservdelar kan du få betydligt mer.

Hur gör man om man vill skrota en bil?

Hur gör man om man vill skrota en bil?

Det är rätt enkelt att skrota sin bil numera om du gör det på rätt sätt. Här följer en guide hur du får din bil skrotad på ett miljöriktigt sätt: Se till att du är den lagliga ägaren av fordonet eller har ägarens medgivande för att fatta beslut om skrotning. Om någon annan en ägaren ska skrota bilen i Göteborg måste den personen ha med sig en fullmakt från registrerad bilägare.