Audi utveckling & historia

Audis väg till finsalongerna har varit lång och krokig. Samt tidvis skymd av tät skugga. Utvecklingen kan liknas med sagan om den fula askungen som förvandlades till en svan. Den första bilen Type A rullade ut från Horchs fabrik år 1910. August Horch som tidigare varit delägare och sparkad hade lanserat sin första bil, Horchs Modell 2, år 1902. På grund av dessa omständigheter måste varumärket ändras till Audi och ny fabriksanläggning byggas.

Fram till 1920, lanserades Audi-Lyx Phaeton och Alpensieger, då DKW övertog större delen av ägandet. År 1932 återförenades de två företagen Audi och Horch. Wanderer slöts till gruppen där DKW fanns med som ägare av företaget. Auto Union bildades av de fyra företagen och emblemet med de fyra ringarna skapades.

Ferdinand Porsche anlitades för att skapa en racerbil som kunde utmana huvudkonkurrenten Mercedes. Audi Front Roadster skapades. En mittenmonterad kompressormatad V 16-motor gjorde bilarna till fartmonster. Men 1939 upphörde företaget som bilmärke. Auto-Union övergick av egen vilja att serva den tyska krigsmakten. Flygmotorer och motorer till stridsvagnar förändrade produktionen. Och skuggan föll över fyrklövern. Tvångsläger byggdes. Närmare 20 000 fångar och tvångsarbetare utnyttjades för den nya produktionen.

Audi återtog biltillverkning 

Efter kriget konfiskerade Sovjet anläggningarna, som låg i DDR, på andra sidan av den kommande muren. Företagsledning och många anställda flyttade till Västtyskland och Ingostadt. Där fortsatte Audis väg till finsalongerna. Efter uppbyggnaderna återtogs tillverkning av bilar. Men nu under bilmärke DKW. På grund av ekonomisk misär måste företaget starta produktionen med den lilla enkla bilen med tvåtaktsmotor. I Sverige lanserades dessa ”stinkbomber” på 1950-talet. De kunde dock inte konkurrera med den likvärda tvåtaktaren SAAB eller svenskarnas favoritbil Volvo PV 444. Och att tävla på hemmaplan mot Volkswagen ”Bubbla” rönte inga framgångar. År 1959 gick Mercedes-Benz in som ägare av Auto Union. Den nya ägaren konstruerade en ny bil med fyrtaktsmotor. Men försäljningssiffrorna fortsatte att falla. Så år 1966 köpte Volkswagen företaget av Mercedes -Benz. För att inte kopplas till den impopuläre tvåtaktaren skrotades bilmärket.

LÄS MER: Skrota din Audi bil gratis i Göteborg

DKW inom Volkswagen. Och det gamla bilmärket Audi återuppstod. Och här började förvandlingen av den fula ankungen. Svanen var i antågande. Audi 100 lanserades och blev direkt en succé. Bilmärket blev räddat och utvecklingen fortsatte. 1972 utsågs Audi 80 till årets bil. Den följdes av bilmodellen 50 som blev den första tyska moderna småbilen. Audi Quattro, med bland andra Stig Blomqvist vid ratten, överraskade i rallysammanhang. A8 med aluminiumkaross, den lilla A2 som gjorde dundersuccé, listan är lång med framgångar.

Audi Formula E, mästerskapet är den första helt elektriska racerserien i världen. Många sportmodeller har lanserats. Kronan över verket blev Lamborghinis inträde i företaget år 1998. Ford och General Motor har fått en konkurrent att räkna med. Turligt nog har Toyota sin Lexus. Och den forne ägaren Mercedes har bara fått stå vid sidan och beskådat den fula askungen som förvandlades till en svan.

Nybilsköp & inlämnade Audi bilar till bilskrot

Med hjälp av underlag från vägtrafikregistret om Audi bilar, kan en övergång mot eldrift bedömas. Genom auktoriserade bilskrotar ges även möjlighet att se takten av fossildrivna personbilars utfasning. Statistiken presenteras kvartalsvis. LÄS MER