Citroen utveckling & historia

Grundaren av företaget, Andre Citroen, började sin karriär hos Mors bilindustri. Redan före sekelskiftet hade företagets bilar medverkat i olika motortävlingar.

Det fanns bara ett annat bilmärke som kunde konkurrera i motortävlingar i slutet av 1800-talet. Den franska biltillverkaren Panhard, som levererade Sveriges första bil 1898, var Mors argaste mottävlare. Företaget var det första i världen att konstruera V-motorer. Och med en 10-liters V4 sidoventilsmotor vann Mors Machine tävlingen mellan Paris och Berlin år 1902. Två år senare utkom företaget med modell 18 Hp, som blev mycket populär i Amerika. Andre Citroen avancerade, år 1908, till ordförandeposten inom Mors.

Citroen utveckling & historia

Det var en erfaren person som, år 1912, reste till Amerika för att lära allt om Henry Fords löpande bandtillverkning. Och år 1919 startade han en egen bilföretag som fick namnet Citroen. Året efter rullade de första bilarna av modell Typ A ut från fabriken i Frankrike. Första året såldes 10 000 exemplar. Andra året lanserades Typ B2 och efter ytterligare två år var årsproduktionen uppe i 50 000 bilar. Och snart var Citroen det fjärde största företaget i världen.

I början av 30-talet släpptes Typ C4F för att senare följas av Traction Avant. Det var den första bilen i världen med framhjulsdrift. I slutet av 30-talet konstruerades företagets modell 2 CV. Den blev, efter kriget, Citroens största försäljningssucce genom alla tider. I början av 40-talet bombades dock fabriken Javel Factory. Företaget lyckades rädda några prototyper av 2 CV. 1948 startades tillverkningen av 2 CV. Modellen uppdaterades för att för att sänka bränsleförbrukningen till 0,2 liter/mil. Samtidigt introducerades bilar för gasdrift. Under 50-talet introducerades Typ DS. Den blev Citroens andra klassiker, med en konstruktion som var långt före andra biltillverkare. Den kom att utmana Volvo och SAAB liksom de tyska märken BMW och Audi (DKW).

Citroen med kom med gasfjädring på 70-talet

1968 kom en uppdatering av DS med dubbla strålkastare där ett par följde rattens svängningar. Med en förbättrad gasfjädring höjde modellen sin popularitet ytterligare. Den var beredd att konkurrera med MercedesFiatToyota och Hyundai. Och i USA tog företaget upp kampen med Ford. Med introduktionen av modell GS kompletterades modellerna med gashydraliskt fjädringssystem. 1975 ersattes DS av den större modellen CX. Företaget köpte in Maserati samt konstruerade lyxbilen SM till oerhörda kostnader. SM stals av Renault som lanserade den som Renault R 16. Det blev slutet för Citroen som eget företag.

LÄS MER: Skrota din Citroen bil i Göteborg gratis

Peugeot gick in år 1976 och köpte det konkurshotade företaget. Det nya företaget PSA bildades och var en sammanslagning av Peugeot och Citroen. Senare har även Opel övertagits från GM. Efter sammanslagningen har Citroen fått möjlighet att utveckla sina modeller. Och med Opel i företaget är de tre företagen beredda att kämpa om en plats bland de fem största biltillverkarna i världen.

Nybilsköp & Citroen bilar till bilskrot

Med hjälp av underlag från vägtrafikregistret om Citroen bilar, kan en övergång mot eldrift bedömas. Genom auktoriserade bilskrotar ges även möjlighet att se takten av fossildrivna personbilars utfasning. Statistiken presenteras kvartalsvis. LÄS MER