Citroen GS Birotor: Citroen historia

Citroen GS Birotor med Wankel-motor lanserades i september 1973. Bilen imponerande med hydropneumatisk fjädring, skivbromsar både bak och fram, halvautomatisk växellåda och en vattenkyld dubbel rotor-motor som genererade 107 hk. Effekten i motorn var bra. Men det fanns andra problem som höga utsläpp, dåligt vridmoment, usel bränsle ekonomi och hög oljeförbrukning.

Priset på Citroen GS Birotor var 70% dyrare än Citroens GS, som hade traditionell kolvmotor. Bilen var kanske inte perfekt, men Birotor borde varit tillräckligt bra för att förtjäna en plats i sortimentet hos Citroen. Ödet hade dock andra planer. I oktober 1973 startade kriget i Mellanöstern. Följden blev (oljekrisen 1973) att OPEC-länderna vägrade att exportera olja till stater som hjälpt Israel i oktoberkriget. Råoljepriset steg kraftigt och konsumenterna svek GS Birotor som förbrukade ca. 2 liter milen.

Citroen GS Birotor slutade att tillverkas 1975

I december 1974 köpte Peugeot en 38% av Citroen och ett kostnadsbesparande program med åtgärder genomfördes snabbt. Citroën tillverkade 847 bilar från 1973 till 1975. Att tillverka och lagra reservdelar till så få bilar ansåg inte Citroen var ekonomiskt försvarbart. Man valde därför att försöka köpa tillbaka alla Citroen GS Birotor som sålts. Med generösa återköpserbjudande köptes flertalet tillbaka.