Porsche utveckling & historia

Porsche lanserades som företag år 1931 av Ferdinand Porsche. Först 1948 rullade den första bilen ut från fabriken. Porsche hade varit konstruktör hos Mercedes Benz. Det nya företaget arbetade som konsult och fick ett uppdrag av den tyska regeringen att utforma en bil till det tyska folket.

Resultatet blev Volkswagen Bubblan, som blev den mest sålda bilen i världen. Under tiden skissade Ferdinand på ändring av Bubblan till en tvåsitsig sportbil.

En prototyp tillverkades av delar från VW-bubblan. Men kriget tvingade Porsche till mer konstruktionsarbete för regeringen. Han designad två tanks, Porsche Tiger och Elefant. Efter kriget (1945) fängslades Ferdinand av de allierade och släpptes två år senare. Hans son Ferry Porsche, som var tvungen att inta sin fars plats, konstruerade en ny modell.

En prototyp av 356 visades ett stort intresse vid utställningar år 1945. Och två år senare startade tillverkningen av den första modellen. Många delar hämtades från Bubblan. Tre uppdateringar gjordes där alltfler unika komponenter infördes på 356. En av dessa ledde till den första sportmodellen med samma beteckning. Detta år övertog sonen Ferry företaget.

Framtagningen av Porsche 911 påbörjades 1961

Han skulle styra framtida utveckling mot i huvudsak sport- och racerbilar. Tävlingsbilar för Grand Prix, Le Man, Dakar, och olika sportbilsklasser konstruerades och förbättrades. Porsche var helt övertygad att resultatet på de olika tävlingsbanorna skulle avgöra företagets framtid. En racerbil, 550 Spider, med Fuhrman-motor lanserades (1953). Racerbilarna gjorde succé direkt. De snabba Alfa Romeo, Jaguar och Fiat fick svårt att hänga med i loppen. 1961 påbörjades framtagningen av modell 911.

Den skulle bli företagets största försäljningsframgång genom alla tider. Ferdinads sonson Alexander, som inträtt i företaget, formgav karossen. En sexcylindrisk luftkyld motor lanserades för första gången. 1964 levererades den till första kunden. Under 69- och 70-talet radade företaget upp vinster runt om i olika klasser och på olika banor. 1970 vann Björn Waldegård Monte Carlo Rally. Porsche 928 med en V-8 motor lanserades 1978. År 1984 övergick företaget från familjeföretag till aktiebolag.

USA som varit en stor marknad krympte drastiskt. Ett samarbetsavtal upprättades med Toyota för gemensam utveckling av hybridmodeller. Under 90-talet måste företaget modernisera sina modeller och fabriker för att vända den negativa ekonomiska trenden.

Det resulterade i en modern fabrik i Leipsig och nya modeller konstruerades. Boxter, som komplement till 911, blev en stor framgång. Den allt mer kritiska amerikanska marknaden hade länge väntat på en SUV. Och den efterfrågade SUV-modellen Cayenne lanserades som systerbil till Audi Q7. Bilen blev en succé.

LÄS MER: Skrota din Porsche bil i Göteborg gratis

Den negativa ekonomiska trenden hejdades och vändes till en häpnadsväckande vinst. Det medförde att företaget köpte aktier i Volkswagen. När företaget ägde 51 % av Volkswagen var inriktningen att överta hela koncernen. Men finanskrisen 2009 satte stopp för planerna.

Året efter förenades de två i ett gemensamt företag. Istället blev det VW som köpte Porsche tre år senare. Företaget har efter försäljningen lanserat Macan, som komplement till SUV-modellen, samt 918 Spider plugin-hybrid. Med Boxter/Cayman 981 och 982 behåller Porsche greppet som en av de mest eftertraktade sportbilarna på marknaden.