Ferdinand Porsche

Ferdinand Porsche

Ferdinand Porsche föddes den 3 september 1875 i Maffersdorf, Böhmen, Österrike-Ungern (nu i Tjeckien), och blev fascinerad av elektricitet i unga år. 1893, när han bara var 18 år gammal, fick Porsche ett jobb på Bela Egger & Co., ett elföretag i Wien.

Vid en ung ålder hade fordonsingenjören Ferdinand Porsche en affinitet för teknik och var särskilt fascinerad av elektricitet. Porsche arbetade som framgångsrik fordonsingenjör från slutet av 1800-talet till 1931, då han grundade sitt egna bilmärke Porsche. 1934 samarbetade Porsche och hans son, Ferry Porsche, för att utveckla de första designerna av folka bilen för Volkswagen.  

I början av 1920-talet övervakade han utvecklingen av Mercedes kompressorbil. Ferdinand Porsche var i början av sin karriär verksam vid både Austro-Daimler och Steyr-Werke vilka båda senare kom att bli delar av Steyr-Daimler-Puch-koncernen i Österrike. Porsche diskuterade ofta idéer med Hans Ledwinka, även han en bilkonstruktör från Böhmen. De skulle båda ha samma grundprinciper vad gäller bilbyggande.