Chrysler utveckling & historia

Chrysler utveckling & historia

Företaget Chrysler Coporation bildades år 1925 genom omstrukturering av bilföretaget Maxwell Motor Company. Grundaren Walter Chrysler hade fem år tidigare anställts av Maxwell, som var konkurshotad, som ekonom. Hans uppgift var att rädda företaget ekonomiskt.

Resultatet blev en omorganisation där Chrysler gick in som ägare i det nybildade företaget. Före ombildningen hade en prototyp byggts med modellnamn Chrysler. Modellen var en teknisk föregångare av en rad nyheter. Hydraliska bromsar på alla hjulen, gummiupphängd motor, luft- och olje-filter var några av finesserna. För att konkurrera med Ford och General Motors introducerades två motoralternativ. En V6-motor introducerades enligt prototypen.

En omdöpt f. d. Maxwellbil med V4-motor introducerades som Chrysler. Den här modellen konstruerades sedan om till en lågprisvariant som fick namnet Plymouth. De Soto, en mellanklassbil, och lastbilen Fargo lanserades samtidigt som bilföretaget Dodge köptes in. Lyxmodellen Impala skapades för att konkurrera med Cadillac och Ford Lincoln Den tekniska utvecklingen resulterade i en V8-motor och en automatisk växellåda. Med det stora modellutbudet av tekniska innovationer blev Chrysler Corporation ett av Amerikas tre största bilföretag. 1934 kom det stora konstruktionsmisstaget.

Modellen Airfow skulle bli den tekniska kronan över verket och den skulle visa företagets höga tekniska kompetens. Men den strömlinjeformade karossen mottogs negativt. Och motorerna lossnade från sina infästningar med många olyckor till följd. Det konkurrerande företaget GM gjorde allt för att uppmärksamma blivande bilkunder om det faktiska förhållandet. Under kriget måste Chrysler Coporation ställa om sin biltillverkning till krigsfordon, tanks och ammunition. En rea-flygmotor på 810 hk konstruerades, men kom inte i drift.

Chrysler var först med radio i bilarna

Företaget konstruerade och tillverkade radarenheter. Senare har även rakettillverkning ingått i Chryslers produktion. När kriget var slut startade företaget produktion av tidigare modeller. År 1954 anställdes ingenjör Virgil Exner från Studebaker. Med hans hjälp lanserade företaget den första transistorradion för bilar. Och året efter lanserades lyxbilen Impala, som försågs med torsionsfjädring och elektronisk bränsleinsprutning. Under 60-talen var företaget först att lansera självbärande karosser. Dessa gav möjlighet till databaserade konstruktioner. Chrysler Coporations uppfinning blev snabbt standard för alla biltillverkare. 1960 släpptes modellen Valiant som skulle bli en storsäljare i många år.

LÄS MER: Skrota din Chrysler gratis med hämtning i Göteborg

Den utrustades bland annat med växelströmsgenerator, som senare skulle anmanas av de flesta biltillverkarna. De starka och snabba modellerna blev favoriter på NASCAR racerbanor. Men under 70-talet råkade företaget ut för ekonomiska svårigheter. Många oprövade modeller medförde enorma garantikostnader. Den europeiska avdelningen övertogs av Peugeot. Den tänkta konkurrensen med Mercedes, Audi och BMW hade misslyckats. Och den australiska avdelningen överläts till Mitsubishi. Oljekrisen på 70-talet bidrog till de bensinslukande kraftpaketens tillbakagång. År 1988 ingick företaget ett avtal med Fiat och Alfa Romeo om ömsesidig försäljning av bilarna. På grund av dålig ekonomi förenades företaget med Mercedes. Men de ekonomin försämrades stadigt för de stora lyxiga bilmärkena. År 2014 övergick slutligen ägandet av Chrysler Coporation till Volkswagen.