Mazda 787B : Mazda historia

Mazda 787B : Mazda historia

Mazda 787B var den första och enda bil med Wankel-motor som vunnit 24 timmars loppet Le Mans 1991. Projektet utvecklades av Mazda och Mazdaspeeds organisation. Mazda’s racing program lyckades med 787B uppfylla kraven med ett chassi som utformades enligt C-bilens tekniska föreskrifter.

Racingbilen drevs av en fyra rotor-motor som genererade 700 hästkrafter. Eftersom en förändring av tävlingsreglerna blev 1991 sista året som en roterande motor kunde användas i Le Mans. Efter 17 års utveckling och hårt arbete insåg Mazda att drömmen äntligen skulle gå i uppfyllelse. Utan hårt arbete av alla involverade, Mazda, Mazdaspeed, förare och leverantörer hade det förblivit en dröm.

Mazdaspeed använde tre bilar i Le Mans 1991. En var 787 från föregående år, nummer 56, kördes av Dieudonné, Yorino och Terada. Av dom två helt nya 787B kördes den ena av Maurizio, Sandro, och Sala, nummer 18, och den andra av Weidler, Herbert och Gachot, nummer 55. Till skillnad från de andra två bilarna (som hade Mazdas standardfärger) målades nummer 55 i ett ljust oranget och grönt tema till ära av huvudsponsor Renown. En japansk klädtillverkare som hade stöttat laget sedan 1988.

LÄS MER: NSU Wankel Spider första serietillverkade bil med roterande motor

Mazda var inte favorittippade. Mazda 787B började 19: e (nr 55), 23: e (18) och 30: e (nr 56), trots att de hade 12: e, 17: e och 24: e snabbaste tiderna vid kvalificeringen. Dagen före loppet bestämde lagschef Ohashi att hans vanliga konservativa strategi skulle slopas. Istället instruerades förarna på bil 55 att köra som om det var en kort sprinttävling. Beslutet baserat på pålitligheten hos bilarna som demonstrerades i Paul Ricard- tester.

LÄS MER: NSU Ro 80 första kommersiella med dubbla rotor-motor

I början av loppet låg bil 55 på tredje plats med bil 18 bakom sig. Bil 18 hade en lägre växelkonfiguration vilket innebar att bilen använde mindre bränsle men var 20 km / h långsammare. Bil 55 hamnade på andra plats när Mercedes-Benz C11 med Michael Schumacher, Fritz Kreutzpointner och Karl Wendlinger fick växellådsproblem. Snart blev det uppenbart att den ledande bilen hade saktat ner för att spara bränsle. Med sex timmars körning kvar förstod Mazda teamet att man hade en bra chans till seger.

Mazda 787B tar över ledningen

Efter 22 timmars körning tog bil 55 ledningen efter att Alain Ferté C11 hade tvingats att bryta med mekaniska problem. Herbert avslutade de 362 varven (4932,2 km) med Mazda 787B som första bil över mållinjen. Bil 18 slutade som sexa och 56 som åtta. Efter målgång var Herbert så uttorkad att han fick hjälpas från bilen för att komma till läkare. Han kunde inte delta i prisutdelningen utan Weidler och Gachot fick fira själva. Herbert kommenterade senare i en tidningsintervju att spagettin han åt innan hans skift var orsaken.

LÄS MER: Wankel-motorn gör comeback hos Mazda