Felix Wankel

Felix Wankel

Felix Wankel föddes 13 augusti 1902. En Tysk ingenjör och uppfinnare av rotationsmotorn Wankel. Wankelmotorn har en annorlunda i struktur än den traditionella kolvmotorn. I en kolvmotor rör sig kolvar upp och ner i cylindrar. Wankel-motorn består av en triangulär rotor som snurrar i en sluten kammare. Varje kvarts rotation av rotorn fullbordar en expansion. vilket möjliggör att de fyra funktionerna som är karakteristiska för alla förbränningsmotorer, insug, kompression, expansion och utlopp skall utföras under en rotorns vridning. De enda rörliga delarna är rotorn och utgående axeln. Fördelarna med konstruktionen är låg vikt, få rörliga delar, kompakt, färre reparationer och relativ jämn prestanda.

Felix Wankel, DeWankelmotor har en annorlunda i struktur än den traditionella kolvmotorn. I en kolvmotor rör sig kolvar upp och ner i cylindrar. Wankel-motorn en triangulär cirkulär rotor som vrids i en sluten kammare.

Felix Wankel studerade aldrig ingenjörsutbildning. Han hade Inte heller körkort. Han var son till en skogsförvaltare i Schwarzwald- regionen i södra Tyskland. Fadern dödades under första världskriget. Wankel var ung och övertygad att han skulle kunna utforma en roterande motor. Konceptet var välkänt men sades vara omöjligt att genomföra. Han skaffade sig ett litet verkstadsföretag i Heidelberg. Samtidigt jobbade han på en bokhandel för att överleva ekonomiskt. En kort period var Felix Wankel medlem i nazistpartiet innan det tog makten. Under nazistiden och andra världskriget bodde han, i Lindau, nära gränsen till Schweiz. Här arbetade med okonventionella ventiler och rotationsmotorer för bil- och flygmotorer. Vid olika tillfällen arbetade han för Mercedes och BMW samt tyska flygvapnet.

Felix Wankels motor till Mazda

Felix Wankels verkstad demonterades ner av de allierades myndigheterna efter andra världskriget. 1951 började han arbeta i Lindau hos en motorfabrikant, NSU Motorenwerk AG, med forskning. Hans första konstruktion av en roterande motor för, NSU, tillverkades 1954. Prototypen testades 1957 och 1958. Mazda, en japansk biltillverkare, fick licens av NSU för att utveckla Wankel-motorn 1961. På 1960-talet introducerades roterande motorer på Mazda-bilar i Japan och på den amerikanska marknaden 1971. NSU Wankel Spider kom 1964 och var den första serietillverkade bilen med wankelmotor.