Kan man skrota en bil själv

Att skrota bilen betyder för de flesta ägare avregistrering av fordonet hos Transportstyrelsen. Men det är endast en auktoriserad bilskrot som har befogenhet att utfärda ett skrotningsintyg till Transportstyrelsen. Så svaret är definitivt nej. Man kan inte skrota en bil själv.

Ett undantag finns dock från regeln. En personlig ansökan kan lämnas till Transportstyrelsen. Men då måste en trovärdig beskrivning av hur, när och varför, biläggas. Massor av fordon försvinner illegalt genom utförsel årligen. Så det här är en intressant gråzon för rättsväsendet. Observera att en avställd bil inte är samma som avregistrering. Ett sådant fordon är behäftat med vägtrafikregisteravgift. Från och med år 2020 överlämnas alla obetalda räkningar direkt till Kronofogden, som härigenom räknar med en indrivning av 30 miljoner kronor årligen.

Flera privatpersoner använder sociala medier för att köpa skrotbilar. Oftast skrotar de bilen själv i ett hobbygarage där de skruvar ner bilen för att avyttra delar. Skrotbilar klassas som farligt avfall innan den har sanerats, därför är detta både skadlig och olaglig. Det bästa är att få bilen bärgad till en godkänd bilskrot. Gör miljön och dig själv en tjänst. Låt utbildad personal på ett auktoriserad företag återvinna din uttjänta bil.

Det går inte att skrota och avregistrera en bil själv

Utför inte bilskrotning själv utan lämna till auktoriserad aktör

Allt för många personer skrotar sina egna bilar hemma i och saluför begagnade bildelar och övriga som metallskrot. Att bedriva en bilskrot utan tillstånd från Länsstyrelsen är såväl ohälsosam och förbjuden. Lämna din uttjänta bil till en auktoriserad bildemontering och skulle va det enda rätta för miljön. Ett företag som förfogar över en auktoriserad bilskrot i Göteborg vet åtskilliga privatpersoner som annonserar om att köpa skrotbilar, utan tillstånd från Länsstyrelsen för bilskrotning. Är företaget inte en auktoriserad bilskrot får man inte skrota bilen i Göteborg och man vet inte vad som händer med fordonet efter man har lämnat av den.

Det är många som skruvar ner bildelar och saluför dessa svart. efter det är det bara karossen kvar och det säljs hos skrothandlare som handlar med stål. På bilskrotar här omkring i Västra Götaland får man i dag inte ens in hälften så många fordon som man fick för några år sedan och absolut nu under virus krisen. Så ser det ut på många håll i länet. Mängden återvunna fordonsvrak har sjunkit väldigt avsevärt dom senaste åren. Kollar man antal skrotade fordon för ett antal år sen har det nästan sjunkit fyrtiofem %. Självfallet växer bilparken i Sverige men sen varierar skrotpriserna avsevärt. Får man enbart tusen kronor för sin bil så anser folk att det ger mer om man monterar ner den och saluför de själv.

Vattenpump från bilskrot till Volkswagen Passat i Partille

Bilskrot har kylare till Renault Scenic i Partille

Själva avgasrenaren är nästan bara det värt pengarna. Det i sin tur skulle enligt den auktoriserade bilskroten klara av fresta medborgare till att skrota bilen hemma på uppfarten och saluföra reservdelarna och stålskrot på grund av det helt enkelt är mer lönsamt. Att återvinna sin personbil är även olagligt att göra hemma. Man får självfallet byta delar och vätskor på bilen. Men att plocka isär sin personbil på parkeringsplatsen klassas som bilskrotning i Göteborg. Det ska ske på en auktoriserad bilskrot, inte i någons trädgård. Gör miljön och dig själv en tjänst. Låt proffsen på bilskroten skrota din personbil.