Hur blir man av med en skrotbil?

Om du har en skrotbil som är uttjänt som du vill bli av med, ska du kontakta en auktoriserad bilskrot eller bärgare med tillstånd från Länsstyrelsen.

Här beskriver vi med några punkter det enklaste sättet att bli av med en skrotbil:

Ta kontakt med en auktoriserad bilskrot

Det enklaste sättet att bli av med en skrotbil är att ta kontakt med en bilskrot eller bildemontering som är auktoriserad. Dessa företag är experter på att skrota bilen på ett miljövänligt och lagligt sätt. De kommer att ta emot din skrotbil, ta isär den och återvinna eller återanvända dess olika bildelar på ett riktigt sätt.

Använd en skrotnings och bärgningstjänst

Det finns företag som erbjuder skrotningstjänster där de hämtar din skrotbil direkt från din plats. De tar hand om allt pappersarbete och skrotningen åt dig. Du kan vanligtvis få betalt för din skrotbil eller åtminstone få kostnadsfri hämtning, beroende på bilens skick och värde. Om du bor i Göteborg kan du kontakta Bilbärgning Gbg AB för hämtning av skrotbilar. Företaget har tillstånd från Länsstyrelsen att utföra bärgning av uttjänta fordon.

Kör bilen själv till skroten

Om du har möjlighet att köra din skrotbil till en auktoriserad bilskrot själv. Innan du gör detta, kontrollera att personal är på plats och eventuella ersättningar eller kostnader för att lämna in en uttjänt bil.

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att säkerställa att din skrotbil skrotas på ett lagligt och miljövänligt sätt. Auktoriserade bilskrotar och återvinningsföretag följer noga reglerna för att minimera miljöpåverkan och hantera farliga ämnen på rätt sätt. Det är också viktigt att du tar bort personliga tillhörigheter från bilen innan du skrotar den.

Vad får man för skrota en bil?

Vad får man för skrota en bil?

Ersättningen för att skrota en bil kan variera beroende på flera faktorer, vilken skrot du väljer att lämna in bilen till, Om du lämnar den själv eller om skroten ska hämta bilen. Enligt Transportstyrelsen kan du skrota bilen genom att lämna in den på ett mottagningsställe för uttjänta bilar eller till en auktoriserad bilskrot. Din kommun kan lämna information om vilka mottagningsställen och skrotar som finns i din närhet. Tänk på att ta med det senast utfärdade registreringsbevis del 2 och legitimation.

Får man bogsera en avställd bil till skroten?

Får man bogsera en avställd bil till skroten?

Man får inte bogsera en avställd bil till skroten. Bilen måste vara försäkrad och besiktigad även vid bogsering. Om du vill transportera en bil som inte är påställd för skrotning, bör du göra det på något annat sätt. Dessa bestämmelser har kommit till för trafiksäkerhetsskäl och för att se till att avställda fordon inte används otillåtligt i trafiken. När du ska skrota din avställda bil, se till att du bogsera bilen på ett säkert och lagligt sätt.