Vem får skatten vid skrotning?

Vid skrotning av en bil i Sverige går skatten normalt sett tillbaka till ägaren, det vill säga dig som har ägt och skrotat fordonet. När du avregistrerar och skrotar din bil, kommer Transportstyrelsen att granska om det finns några obetalda skulder som exempelvis, fordonsskatter eller trängselskatter, som är förfallna. Om sådana obetalda avgifter finns, kommer de att dras från eventuell skatt som du kan få tillbaka.

Denna process kan sammanfattas i följande steg:

Avregistrering

När du skrotar din bil och den tas om hand av en auktoriserad bilskrot, utfärdar skroten ett skrotningsintyg som skickas till Transportstyrelsen för att avregistrera fordonet från vägtrafikregistret. Avregistreringen innebär att fordonet inte längre är i trafik och att du inte längre är fordonets ägare i lagens mening.

Återbetalning av fordonsskatt

När Transportstyrelsen har avregistrerat fordonet och mottagit skrotningsintyget, kommer de normalt att återbetala fordonsskatten som du har betalat för den period då bilen inte längre var i trafik. Detta innebär att du får tillbaka de pengar du har betalat i förskott för den tid som återstår på året.

Eventuella obetalda skatter eller avgifter

Om det finns obetalda fordonsskatter eller andra avgifter kopplade till fordonet, kan dessa dras från återbetalningen. Detta innebär att eventuella skatteskulder eller obetalda avgifter kan minska den återbetalda summan.

Det är viktigt att notera att förfarandet kan variera beroende på ditt geografiska område och de specifika regler som gäller där. Du bör alltid kontrollera med din lokala bilskrot som ska skrota bilen för att få korrekt information om hur skrotning och skatteåterbetalning fungerar i din region.