Många bilverkstäder i Skillingaryd har oförtjänt dåligt rykte

Har det utbredda fusket inom bilverkstäderna avtagit? Sannolikt både ja och nej. Enligt en försåtlig manipulering av brister på olika fordon överlämnades dessa in för justering och reparation. Förutom de styrkta tillagda felaktigheterna var övrig klass utan påpekande. Fler rapporter om överlagda och bevisade missförhållande frestade GöteborgsPosten till närmare studie hos olika företag som jobbar med bilar. I sällskap med Bilmännens Riksförbund gillrades fällan. Resultatet blev beklämmande. Det visade sig vara mera regel än undantag, att bilverkstäderna planmässig pungslog kunder att pröjsa för inte utförda arbeten. Av 8 kontrollerade bilföretag var det blott en, som kom undan med äran i behåll. Eftersom det också drabbade respekterade och etablerade bilverkstäder trädde Hallå Konsument snabbt in på banan. Men många uppdiktade aktörer som håller på med bilreparationer utan redogörelse, ligger långt under alla Länsstyrelsens radar, och märks bara genom den snedvridna konkurrensen.

Verkstäder i Skillingaryd tillhandahåller olika standard

Hallå Konsument och Allmänna reklamationsnämnden har ingripit företag som jobbar med bilar vid många tidpunkter för att få disciplin i fordons områdets bedrägerier. Det har resulterat i 3 grupper, som följer sina verkstadsmedlemmar igenom branschavtalet ”Bilverkstadens reparationskriterium.” Motorbranschens Riksförbund, Landets Bilverkstäders samfund (SFVF) och KBV lyckades emellertid inte att upprätta ökad anseende. Det medförde MRF och Sveriges Fordonsverkstäders sammanslutning (SFVF) att konstruera ett nytt kvalitetsklassificering till sina medlemmar. Normen startar med periodiska kvalitetsgranskningar, som kommer att inträffa både internt och externt av duktiga besiktningsmän. Alla behöriga aktörer som håller på med bilreparationer i Skillingaryd får status att stämpla ”Behörig Bilverkstad” till sitt varumärke.

Små företag som håller på med personbilar i Skillingaryd dra till sig entusiasm

Igenom Konsumenternas inblandning är det okomplicerat att urskilja 2 annorlunda företag som jobbar med bilar i Skillingaryd. I kretsen av de behöriga finns behöriga verkstäder med väldigt kostsamma lagningar. Förmodligen beroende på att enbart originaldelar nyttjas. Konkurrerande allbilsverkstäder som Mechanum och Skruvat har åtkomst till avsevärt mer prisvärda bilkomponenter och är följaktligen konkurrenskraftigare. Men det är de osystematiska ”företagen” som skapar mest uppståndelse. Deras priser är makalösa. Beg. bilkomponenter nerskruvna från en skrot med självplock ger nog ingen garanti. Men det är plånboken som avgör de flesta besluten. Igenom Länsstyrelsens hårda klimatföreskrifter i bilskrotningsförordningen drevs otaliga bilmonteringar att upphöra eller lägga om mål till bilreparationer istället för återvinning. Och det finns fortfarande bildemonteringar med olagliga uppsamlingsställen för bilinnehavare, som ska skrota en bil. Flera uttjänta bilar förs åter i trafik via manipulation med registreringsbeviset, samtidigt som andra förs ur landet illegalt med god skattefri förtjänst. Säljerbjudande på hemsidor, som ”fördärvad Lanzia hämtas utan kostnad”, eller ”stor ersättning för skrot personbilar”, pekar på att aktörer som håller på med bilreparationer har ökat sitt uppståndelse för fordon som är skrot. Enligt miljölagen garanterar fordonsägaren för sin kasserade personbil tills fordonet blir återvunnen med skrotintyg och avregistrerad på Trafikstyrelsen. För enstaka erhållna hundralappar kan man lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostsamma konsekvenser om inte behöriga aktörer som håller på med bilreparationer eller bildemonteringar i Skillingaryd anlitas.