Hur kan man se om en bil är skrotad?

En bil anses vara registrerad hos Transportstyrelsen tills den har avregistrerats av en auktoriserad bilskrot. Därför är det ägarens juridiska ansvar att se till att bilen skrotas korrekt genom en auktoriserad bilskrot som utfärdar ett skrotningsintyg. Det är det här skrotningsintyget som används för att avregistrera bilen från Transportstyrelsens register och bevisar att bilen har skrotats enligt lag.

För att kontrollera om en bil är skrotad och avregistrerad kan du använda dig av Transportstyrelsens e-tjänst ”Fordons- och ägaruppgifter” på deras webbplats. Följ dessa steg:

1: Besök Transportstyrelsens webbplats (www.transportstyrelsen.se).

2: I sökfältet, skriv in registreringsnumret på bilen du vill kontrollera.

3: Tryck på ”Fordons- och ägaruppgifter” eller motsvarande knapp för att initiera sökningen.

Fordonets status kommer att visas, inklusive information om ägaren, registreringsdatum och om fordonet är avregistrerat eller inte.

Om fordonet har skrotats och avregistrerats korrekt, bör det visas som avregistrerat i resultatlistan. Om du ser att fordonet är avregistrerat, kan du vara säker på att det har skrotats. Om informationen inte finns eller om du är osäker, kan du kontakta Transportstyrelsen för ytterligare verifiering.

Det är viktigt att dubbelkolla statusen på bilen för att undvika att du eventuellt måste betala årliga avgifter för ett fordon som du inte längre äger eller använder.

Måste ägaren skrota bilen?

Måste ägaren skrota bilen?

Nej bilägaren behöver inte vara med. Det är inga problem att låta ett ombud skrota bilen för dig. Utöver senaste registreringsbevis del 2 måste ombudet ha en fullmakt från registrerad bilägare. Sen behövs ett legitimation från ombudet och en kopia på bilägarens legitimation. Detta tillsammans överlämnas till ett mottagningsställe för uttjänta bilar eller till en auktoriserad bilskrot. Lämnar man ett fordon för bildemontering utan ägarens medgivande klassas det som stöld.

Kan man sälja bil till skroten?

Kan man sälja bil till skroten?

Absolut, skroten är väldigt intresserade av att köpa din bil. Fördelen med avyttra fordon till en bildemontering är att skick och årsmodell har ingen betydelse. Har du en gammal trasig bil hemma som inte är i bruk att ta ut i trafik kan du sälja bilen till bilskroten och få ersättning för den. Under 2022 skrotades ca 172 928 bilar vilket man kan tycka är många.