Stämpeln ”Godkänd bilverkstad ” i Vellinge ökar kvaliteten

Har det allmänna myglet inom bilverkstäderna minskat? Troligtvis både ja och nej. I enlighet med en lömsk manipulering av oegentligheter på skilda bilar lämnades dessa in för anpassning och reparation. Frånsett de intygade tillagda felaktigheterna var återstående klass utan påpekande. Flera redogörelser om överlagda och klarlagda missförhållande frestade Aftonbladet till närmare studie hos olika företag som jobbar med bilar. Tillsammans med Bilmännens Riksförbund kontrollerades bilfirmorna. Slutsatsen blev nedslående. Det visade sig vara mer vanligt än vad man tror, att bilföretagen systematisk vilseledde bilägare att pröjsa för inte genomförda jobb. Av 8 testade bilfirmor var det blott en, som inte debiterade för ogjorda arbeten. På grund av att det även drabbade stora och etablerade bilfirmor trädde Hallå Konsument in och agerade. Men flera påhittade företag som jobbar med bilar utan redovisning, ligger långt under alla Transportstyrelsens radar, och märks bara genom den snedvridna konkurrensen.

Bilverkstäder i Vellinge presterar olika beskaffenhet

Hallå Konsument och Arn & Company AB har beivrat företag som jobbar med bilar vid åtskilliga tidpunkter för att få struktur i en djungel av områdets bedrägerier. Det har utmynnat i 3 grupper, som leder sina verkstadsmedlemmar genom branschavtalet ”Bilverkstadens renoveringsvillkor.” MRF, Sveriges Bilverkstäders samfund (SFVF) och Kontrollerad Bilverkstad klarade likväl inte att upprätta högre förtroende. Det förmådde Motorbranschens Riksförbund och Landets Personbilverkstäders sammanslutning (SFVF) att konstruera ett nytt kvalitetsklassifikation till sina medlemmar. Standarden börjar med ordentliga egenskapskontroller, som kommer att ske både internt och utomstående av skickliga besiktningsmän. Alla legitimerade aktörer som håller på med bilreparationer i Vellinge får lov att stämpla ”Godkänd Bilverkstad” till sitt företagsnamn.

Små verkstäder som sysslar med fordonsreparationer i Vellinge skapar entusiasm

Genom Konsumenternas inblandning är det inte svårt att märka två annorlunda företag som jobbar med bilar i Vellinge . Bland de auktoriserade förekommer auktoriserade bilverkstäder med relativt kostsamma reparationer. Eventuellt beroende på att bara originalkomponenter brukas. Rivaler lik allbilsverkstäder som MECA Bilservice och Skruvat har access till avsevärt billigare delar och är därför mer eftertraktad. Men det är de osystematiska ”företagen” som väcker mest engagemang. Deras priser är fenomenala. Beg. reservdelar demonterade från en skrot med självplock ger möjligen ingen säkerhet. Men det är egna ekonomin som bestämmer de flesta besluten. Genom Transportstyrelsens hårda naturföreskrifter i bilskrotningsstadgan tvingades många skrotnings företag att stänga eller lägga om nisch till personbilsrestaurering som ersättning för skrotning av bilar. Och det förekommer än idag skrotföretag med illegala insamlingsområden för fordonsägare, som behöver skrota en bil. Många uttjänta bilar återförs i trafik igenom otillbörligt agerande med reg. beviset, medan andra exporteras lagstridigt med duglig skattefri förtjänst. Reklam i Vi-Bilägare, som ”trasig Kia hämtas gratis”, eller ”bra ersättning för skrot personbilar”, pekar på att bilverkstäder har höjt sitt intresse för fordon som är skrot. I enlighet med miljölagbalken borgar bilägaren för sin skrotbil tills den blir återvunnen med skrotningsbevis och avregistrerad på centrala bilregistret. För några erhållna kronor kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostbara resultat om inte seriösa bilverkstäder eller skrotar i Vellinge används.