Bilverkstäder i Viken slåss mot illegal konkurrens

Bilverkstäder i Viken har kommit in i en ond cirkel. Och det är en del faktorer som är orsaken. Den här affärsgruppen tävlar, just som andra, med fingerade bilföretag på olika villkor. Myndigheterna verkar enbart kunna handla på missförhållande genomförda av auktoriserade firmor. Fastän att flera opålitliga ”bolag” breder ut sig till storheter med flashiga hemsidor är de ändå osynliga tillföljd av utebliven bokföring. Men mycket är också självförvållat. De registrerade bilverkstäderna lever kvar i den tiden, då de hade koncession till ett fabrikat, och kunde begära hutlösa priser. Påföljden blir enbart att de tvingar bilinnehavare till de oseriösa bilföretagen. Det har alltid varit en överlevnadsinstinkt att hålla i sin egen plånbok. Och det usla ryktet, som uppkommit blir besvärligt att återfå.

Företag som arbetar med personbilar i Viken distribuerar skilda standard

Konsumentverket och Arn & Company AB har beivrat aktörer som håller på med bilreparationer vid många situationer för att framkalla ordning i fordons områdets bedrägerier. Det har medfört i tre arrangemang, som följer sina verkstadsmedlemmar igenom verksamhetsgrensöverenskommelsen ”Bilföretagens renoveringskrav.” MRF, Sveriges Bilverkstäders förbund (SFVF) och Kontrollerad Bilverkstad klarade dock inte att frambringa ökad anseende. Det orsakade MRF och Sveriges Bilverkstäders sammanslutning (SFVF) att konstruera ett nytt sorteringsplan till sina medlemmar. Normen börjar med periodiska egenskapsinspektioner, som kommer att äga rum både inifrån och utomstående av duktiga kontrollanter. Alla ackrediterade aktörer som håller på med bilreparationer i Viken får medgivande att signera ”Berättigad Bilverkstad” till sitt varumärke.

Mindre företag som håller på med fordonsreparationer i Viken väcker engagemang

Igenom Konsumentverket ingripande är det okomplicerat att märka två skilda bilverkstäder i Viken. I kretsen av de certifierade förekommer auktoriserade bilverkstäder med mycket dyra renoveringar. Förmodligen beror det på att bara originalkomponenter brukas. Rivaler lik allbilsverkstäder som Bilexperten och Mekonomen har tillgång till avsevärt mer prisvärda komponenter och är således konkurrenskraftigare. Men det är de oorganiserade ”bilföretagen” som väcker mest engagemang. Priserna de har är makalösa. Beg. bilreservdelar tagna från en skrot där man skruvar ner önskad del själv ger troligen ingen försäkran. Men det är plånboken som bestämmer de flesta besluten. Via Naturvårdsverkets tuffa naturanspråk i bildemonteringsstadgan tvingades många skrotnings företag att avveckla eller ändra ändamål till bilreparationer istället för återvinning. Och det förekommer än idag skrotföretag med illegala uppsamlingsställen för fordonsägare, som ska skrota en bil. En del uttjänta bilar förs åter i trafik genom manipulation med reg. beviset, samtidigt som andra förs ur landet illegitimt med duglig skattefri förtjänst. Säljerbjudande på hemsidor, som ”uttjänt Kia hämtas avgiftsfritt”, eller ”hög med pengar för söndriga bilar”, bevisar att företag som jobbar med bilar har höjt sitt entusiasm för fordon som är skrot. Enligt miljölagen borgar bilinnehavaren för sin uttjänta bil tills den blir återvunnen med skrotintyg och avregistrerad hos Trafikstyrelsen. För enstaka erhållna hundralappar kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli dyrbara påföljder om inte behöriga aktörer som håller på med bilreparationer eller bildemonteringar i Viken används.