Vincenzo Lancia

.

Vincenzo Lancia

Vincenzo Lancia föddes år 1881. Faderns dröm var att Vincenzo skulle jobba som revisor. Intresset för bilar fick Vincenzo av Giovanni Ceirano. Ceirano var cykelreparatör, som hyrde en del av familjens lokaler i Turin. Ceirano började tillverka lätta bilar som kallades Welleyes. Bilarna fascinerade Vincenzo så mycket att han slutligen övertygade fadern om att börja arbeta för Ceirano som revisor. Bokföring var dock bara en fot in i bilindustrin för Vincenzo. Tre år senare, år 1900, sålde Ceiranos verksamheten till  Giovanni Agnelli, den dåvarande Fiat-ägaren

Ung Vincenzo Lancia med gott rykte

Redan i 20 års åldern har Vincenzo Lancia ett etablerat rykte som en lysande designer och ingenjör. Han blev chefsinspektör på Fiats nya division och valdes att köra för det nybildade Fiat-racerteamet. Här visade Lancia skicklighet och kunde fått en framgångsrik karriär inom racing. Men intresset av biltillverkning var större än racing. Med en annan testförare från Fiat-racerteamet, Claudio Fogolin, bildade han företaget Lancia & Co. Företaget skapades i november 1906 med Vincenzo Lancia som ansvarig för teknik och produktion. Claudio blev försäljningschef.

Nästan alla delar av den första prototypen förstördes av en brand. Mindre drivna personer skulle övergett projektet där och då. Men Vincenzo Lancia började omedelbart reparera och ersätta dom skadade delarna. I september 1907 stod prototypen klar och var redo för start. Men projektet försenades ytterligare på grund av att bilen var bredare än verkstadsdörren. Efter några spontana rivningsarbeten av väggen var problemet löst.