Får man köra obesiktad bil till skroten?


I Sverige får du normalt sett inte köra en obesiktad bil på allmänna vägar. Om din bil saknar giltig besiktning eller har körförbud av något slag, kan du bli bötfälld av polisen om de stoppar dig. Därför är det generellt olagligt att köra en obesiktad bil till skroten eller någon annan destination på allmänna vägar.

Undantag med obesiktad bil

Undantag görs endast för att köra kortast lämpliga väg till verkstaden för reparation eller till en besiktning. Om en bil med körförbud ändå framförs i trafik, kan bilägaren bötfällas, enligt de svenska trafikreglerna. Det är därför viktigt att respektera körförbudet och följa de lagar och regler som gäller för trafiksäkerhet och fordon.

Transportera din obesiktade bil till skroten lagligt

För att transportera en obesiktad bil till skroten bör du använda en laglig och professionell transportmetod, såsom en bilbärgningstjänst eller en biltransporttjänst som kan bärga eller frakta fordonet på ett säkert och lagligt sätt.

Det är viktigt att följa lagarna och föreskrifterna för att undvika böter och andra rättsliga konsekvenser samt för att säkerställa en säker och ansvarsfull hantering när man skrota bilen.

Får jag köra en avställd bil till skroten?

Får jag köra en avställd bil till skroten?

När en bil är avställd får den inte köras på allmänna vägar. Om du vill transportera en avställd bil till en skrot, måste du använda en andra sätt att frakta den. Du kan inte köra bilen själv på vägarna om den inte är besiktad och påställd. Denna regel gäller för trafiksäkerhetsskäl och för att se till att avställda bilar inte används olovligt på vägarna. Så om du vill ta din avställda bil till skroten, se till att du har rätt transportmedel för att göra det lagligt och säkert.

Vem hämtar skrotbilar?

Vem hämtar skrotbilar?

Här hittar du information om vem som hämtar skrotbilar i Sverige. Skrotbilar kan hämtas av olika parter beroende på var du befinner dig och vad dina behov är. Här är några alternativ: En auktoriserad bilskrot kan ofta erbjuda kostnadsfri hämtning av skrotbilar. Om din skrotbil är komplett och har de nödvändiga delarna, kan de till och med erbjuda dig en skrotpremie för din skrotbil.