Bilverkstäder i Smedjebacken undgår UG’s anklagelse för fusk

Det finns många olika aktörer som håller på med bilreparationer i Smedjebacken att besluta mellan, när en fordonsinnehavare behöver få hjälp att fixa personbilen. Beroende på om fordonet är ålderstigen och lagningskostnaden stor finns dock alltid skrotning av bilen som valmöjlighet till en kostnadskrävande verkstad. Ett omkostnadserbjudande från en märkesverkstad kommer troligen fordonsinnehavaren att bry sig om. De auktoriserade verkstäderna fortlever i sina gamla monopolställningar, då man besatt ensamrätt att laga bilarna. Det här hjälper bara konkurrenterna, som i och med slappa myndigheter kan fixa samma reparationer till en tredjedel av pengarna. Den extremt stora särskillnad genom konkurrens på olika villkor, hjälper de illegala bilföretagen mer än i andra verksamhetsområden i Sverige. Det är häpnadsväckande att se deras marknadsföring i Google och dagstidningar vid sidan om registrerade och seriösa verkstäder i Smedjebacken sortiment.

Aktörer som håller på med bilrenoveringar i Smedjebacken distribuerar skilda kvalitet

Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden har ingripit företag som jobbar med bilar vid flertal tidpunkter för att bringa stadga i fordons områdets bedrägerier. Det har utmynnat i tre arrangemang, som leder sina verkstadsmedlemmar genom verksamhetsgrens-uppgörelsen ”Bilverkstadens renoveringsparametrar.” MRF, Landets Fordonsverkstäders förbund (SFVF) och Kontrollerad Bilverkstad lyckades emellertid inte att frambringa ökad förtroende. Det orsakade MRF och Landets Personbilverkstäders förbund (SFVF) att utforma ett nytt kvalitetssystem till bolagen. Normen bygger på regelbundna kvalitetsgranskningar, som kommer att äga rum både internt och externt av skickliga inspektörer. Alla ackrediterade företag som jobbar med bilar i Smedjebacken får behörighet att stämpla ”Behörig Verkstad” till sitt företagsnamn.

Mindre bilverkstäder i Smedjebacken skapar entusiasm

Via Hallå Konsument ingripande är det inte svårt att märka två annorlunda företag som jobbar med bilar i Smedjebacken. I kretsen av de legitimerade existerar auktoriserade bilverkstäder med väldigt kostsamma lagningar. Kanske beror det på att endast originalreservdelar används. Rivaler lik allbilsverkstäder som Mechanum och Mekonomen har åtkomst till betydligt billigare bildelar och är följaktligen mer eftertraktad. Men det är de oorganiserade ”företagen” som dra till sig mest intresse. Deras priser är fantastiska. Beg. bilreservdelar nerskruvna från en bilskrot där man skruvar ner önskad del själv ger möjligtvis ingen försäkran. Men det är plånboken som styr majoriteten av besluten. Igenom Länsstyrelsens tuffa naturbegäran i bilskrotningsförfattningen förmåddes massa skrotar att stänga eller lägga om ändamål till fordonsrenoveringar snarare än för skrotning av bilar. Och det förekommer alltjämt bildemonteringar med förbjudna insamlingsställen för ägare, som skall skrota bilen. Massor uttjänta bilar förs åter i trafik igenom fiffel med reg. beviset, samtidigt som andra exporteras olovligt med duglig skattefri förtjänst. Reklam på hemsidor, som ”uttjänt Ford hämtas kostnadsfritt”, eller ”stor betalning för söndriga bilar”, pekar på att företag som jobbar med bilar har ökat sitt engagemang för fordon som är skrot. I enlighet med klimatlagbalken garanterar fordonsägaren för sin kasserade personbil tills fordonet blir återvunnen med skrotningsintyg och borttagen på centrala bilregistret. För enstaka erhållna kronor kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostsamma resultat om inte ackrediterade företag som jobbar med bilar eller skrotfirmor i Smedjebacken anlitas.