Bilverkstäder i Skutskär konkurrerar på olika villkor

Aktörer som håller på med bilreparationer i Skutskär förlänger bilens ålder på gott och ont. En äldre och bristfällig bil skall ur naturmening överlämnas in till en bilskrot med reg. bevis och fragmenteras. Men det är i de flesta fall utifrån lagningskostnaden. Hämtas anbud hos en behörig verkstad, med skyhöga priser, finns troligtvis inget valmöjlighet än att skrota sin bil. Och trenden till allt tilltagande lagningskostnaden har observerats hos andra behöriga bilfirmor. Det har medfört att Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden fått in många anklagelser för felaktiga krav på ersättning. Det framkallade även Kalla faktas intresse. Så tillsammans med Motorbranschens Riksförbund gillrades en fälla för att försöka avslöja verkligheten. Den blev otäck. Blott en av 8 kontrollerade bilverkstäder hade handlat korrekt utan att skörta kunderna. Det fanns aktningsvärda och vedertagna bilföretag bland de namngivna, så nu kunde en riktig sanering utföras inom yrkesgrenen. Men de små och oseriösa verkstäderna har alltid slunkit förbi myndigheters försök till granskning. De kan, med sin avsaknad på bokföring, fortskrida som normalt utan obekväm ingripande.

Bilverkstäder i Skutskär distribuerar olika egenskaper

Konsumenternas och ARN har beivrat bilverkstäder vid flertal stunder för att medföra disciplin i en djungel av branschens bedrägerier. Det har lett till i 3 arrangemang, som leder sina verkstadsmedlemmar igenom fackavtalet ”Bilföretagens reparationskriterium.” Motorbranschens Riksförbund, Sveriges Personbilverkstäders förbund (SFVF) och Kontrollerad Bilverkstad lyckades dock inte att åstadkomma ökad anseende. Det förorsakade MRF och Landets Personbilverkstäders sammanslutning (SFVF) att anlägga ett nytt sortimentsklassificering till sina medlemmar. Modulen bygger på ordentliga kvalitetsgranskningar, som kommer att inträffa både inifrån och externt av rutinerade besiktningsmän. Alla legitimerade aktörer som håller på med bilreparationer i Skutskär får tillåtelse att stämpla ”Berättigad Bilverkstad” till sitt varumärke.

Små företag som sysslar med bilar i Skutskär dra till sig entusiasm

Igenom Konsumenternas ingripande är det inte svårt att skönja två olika företag som jobbar med bilar i Skutskär. Bland de legitimerade återfinns auktoriserade bilverkstäder med relativt dyra renoveringar. Möjligtvis beror det på att uteslutande originaldelar används. Rivaler lik allbilsverkstäder som Mechanum och Ad bildelar har access till mycket mer prisvärda reservdelar och är för den skull konkurrenskraftigare. Men det är de oorganiserade ”bilföretagen” som skapar mest intresse. Deras priser är fantastiska. Beg. delar tagna från en bildemontering med självplock ger kanske ingen säkerhet. Men det är plånboken som avgör majoriteten av besluten. Igenom Länsstyrelsens hårda klimatföreskrifter i återvinningsförfattningen tvingades flera skrotnings företag att sluta eller skifta inriktningen till personbilsrenoveringar istället för bilskrotning. Och det finns även fortsättningsvis bilskrotar med förbjudna insamlingsområden för fordonsinnehavare, som skall skrota en bil. Flertalet skrotbilar förs åter i trafik genom otillbörligt agerande med registreringsbeviset, medan andra förs ur landet olagligt med mycket bra intäkt. Annonser i Vi-Bilägare, som ”fördärvad Opel bärgas utan kostnad”, eller ”bra ersättning för defekta bilar”, pekar på att aktörer som håller på med bilreparationer har ökat sitt entusiasm för skrotbilar. I enlighet med klimatlagen garanterar ägaren för sin skrotbil tills fordonet blir skrotad med bilskrotsintyg och avfärdad hos centrala bilregistret. För några erhållna hundralappar kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli dyrbara effekter om inte behöriga bilverkstäder eller bilskrotar i Skutskär anlitas.