Stämpeln ”Godkänd bilverkstad ” i Skövde ökar kvaliteten

Har det omfattande fusket inom bilverkstäderna avtagit? Förmodligen både ja och nej. I enlighet med en förrädisk manipulering av brister på olika personbilar överlämnades dessa in för justering och lagning. Undantagen de styrkta tillskrivna bristerna var återstående kvalitet utan anmärkning. Åtskilliga rapporter om medvetna och klarlagda missförhållande föranledde Motormagasinet till närmare efterforskning hos olika bilverkstäder. Ihop med Fordonsägarens Riksförbund testades företagen. Slutsatsen blev nedslående. Det framgick vara mera regel än undantag, att bilföretagen systematisk vilseledde fordonsägare att spendera stålar för inte utförda reparationer. Av 8 granskade verkstäder var det blott en, som höll vad de lovade. Eftersom det också drabbade stora och etablerade verkstäder trädde Konsumentverket snabbt in på banan. Men många fiktiva aktörer som håller på med bilreparationer utan bokföring, ligger långt under alla Länsstyrelsens radar, och märks bara genom den snedvridna konkurrensen.

Aktörer som håller på med bilreparationer i Skövde distribuerar olika egenskaper

Hallå Konsument och Allmänna reklamationsnämnden har läxat upp företag som jobbar med bilar vid åtskilliga gånger för att medföra disciplin i en djungel av områdets falsarier. Det har resulterat i 3 organ, som följer sina verkstadsmedlemmar genom fackkontraktet ”Bilföretagens renoveringsvillkor.” MRF, Sveriges Personbilverkstäders förbund (SFVF) och Kontrollerad Bilverkstad lyckades dock inte att frambringa ökad förtroende. Det föranledde Motorbranschens Riksförbund och Landets Personbilverkstäders sammanslutning (SFVF) att skapa ett nytt sortimentsklassifikation till sina medlemmar. Modulen startar med upprepade egenskapskontroller, som kommer att ske både inifrån och utifrån av duktiga tillsynsmän. Alla behöriga aktörer som håller på med bilreparationer i Skövde får status att signera ”Legitimerad Verkstad” till sitt varumärke.

Mindre bilverkstäder som sysslar med bilreparationer i Skövde skapar intresse

Genom Konsumentverket inblandning är det lätt att skönja 2 olika bilverkstäder i Skövde. Bland de auktoriserade förekommer auktoriserade bilverkstäder med väldigt dyra reparationer. Möjligtvis beroende på att endast originaldelar används. Konkurrerande allbilsverkstäder som Bilexperten och Skruvat har tillgång till mycket mer prisvärda reservdelar och är för den skull konkurrenskraftigare. Men det är de osystematiska ”bolagen” som dra till sig mest intresse. Deras priser är fenomenala. Begagnade bilreservdelar nerskruvna från en bildemontering där man skruvar ner önskad del själv ger möjligen ingen garanti. Men det är plånboken som bestämmer de flesta besluten. Via Transportstyrelsens hårda klimatföreskrifter i återvinningsstadgan drevs massa skrotnings företag att upphöra eller skifta inriktningen till bilrestaurering som ersättning för återvinning. Och det förekommer än idag bilskrotar med förbjudna insamlingsställen för ägare, som ska skrota sitt fordon. Otaliga uttjänta bilar återförs i trafik via manipulation med reg. beviset, samtidigt som andra förs ur landet illegitimt med mycket bra skattefri förtjänst. Annonser i Vi-Bilägare, som ”uttjänt Saab bärgas avgiftsfritt”, eller ”bra betalning för skrot personbilar”, pekar på att aktörer som håller på med bilreparationer har ökat sitt engagemang för uttjänta bilar. I enlighet med miljöbalken garanterar bilägaren för sin kasserade personbil tills fordonet blir återvunnen med skrotningsbevis och avregistrerad på centrala bilregistret. För några erhållna kronor kan man lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostsamma påföljder om inte legitimerade företag som jobbar med bilar eller skrotar i Skövde används.