En utbränd Datsun-110 återvinnes av Bilskrot i Stenungsund

För en tid sen måste en bilägare ersätta en behörig skrotfirma för skrotning av en skraltig Datsun-110. Idag är tillståndet på en bilskrot i Stenungsund det motsatta. Men förändringen har inte skett över en natt. Vägen har varit lång och knagglig. Och det har behövts tuffa metoder från olika samhällsorgan. För att spara lite kosing dumpades fordonsvraken på ett otal förbjudna platser. När den obligatoriska skrotningspremien försvann ökade de klimatkritiska dumpningarna. Ingen verkade vilja skrota bilen i Stenungsund eller kunde behandla bekymren. Då trädde Transportstyrelsen, Länsstyrelsen och Miljöförvaltningen in med krafttag.

En utbränd Datsun-110 återvinnes av Bilskrot i Stenungsund

I skottlinjen ställdes tillverkarna. Bilproducenterna ska bekosta den sammanlagda kostnaden för skrotning och avregistrering samt insamla skrotbilarna till utpekade platser. Därjämte måste de starta en procedur för lämpligare bilskrotning. Och myndigheterna hörsammade. Effekten ger en miljövänlig bilskrotning i Stenungsund chans att betala för en rutten Datsun-110.

Skrotning av äldre bilar höjer ersättning på Datsun-110 för skrotfirmorna i Stenungsund

Fordonstillverkare gavs föreskrifter om en nästan fullkomlig bildemontering i Stenungsund och återföring av en Datsun-110 till en evig kretsgång i nyproduktion. Efter flera års intensivt arbete har denna intention uppnåtts med tilltagen marginal. Därför har krav på bilskrot i Stenungsund som köper övergivna Fiat-Palio för återvinning ökat. Men skrotningsprocessen hade inte lyckats utan Naturvårdsverkets brutala inblandning på skrotarna. Skrotbilar stämplades som miljökritiskt avfall, och Miljöförvaltningen gavs i uppgift att se till att de de hårda föreskrifterna genomfördes exakt. Anläggning med skrotningsintyg och mottagningsbevis av en Datsun-110 hos en legal bildemontering i Stenungsund klimatreglerades och kontrollerades så noga att lagstridig aktivitet skulle försvinna. Det föranledde också, att nära hälften av landets företag var tvungna att avveckla verksamheten. Numera har omläggningen av bilskrot som hämtar realiserats till de nya bestämmelserna. En av Länsstyrelsen godkänd skrot följer klimatvillkoren utan klander. Men allt är inte frid och fröjd. Gamla uttjänta Datsun-110 och andra trotjänare är önskade objekt.

Skrotar i Stenungsund har konkurrenter om gamla Datsun-110

Att skrot i Stenungsund har tuff rivalitet om skrotbilarnas registreringsbevis är ingen ny information. Olagliga utskeppningar har fortgått en god stund. Det rapporteras i Tranås Posten hur naturinspektörer och polismyndigheten bara kan se på, hur värden för hundratusentals kronor bara försvinner i dessa bedrägerier. Den organiserade brottsligheten med nedskräpning av skrotbilar har funnit en ny och säker försörjning vid sidan av knarkförsäljning. Och handeln med återinförande av uttjänta bilar i trafik stiger konstant.

Suget efter billiga begagnade bilar som Datsun-110 är mer än överhuvudtaget. Många, mer eller mindre samordnade, bilverkstäder förvärvar och reparerar tillräckligt strikt med begagnade delar. Detta är självfallet en motgång för de aktiva klimathjältarna, som slåss mot de höga avgasutsläppen. I nuvarande pandemins vädjan, att köra bil i stället för att använda spårvagn, stiger engagemanget för förvärv av en prisvärd andrabil till hushållet största option. Så en etablerad skrotfirma i Stenungsund ser övergivna bilar med dysterhet hur en avdankad klimat- och inte säker Datsun-110 kör på sidan om sin bilskrot.

Skrota bilen i Matfors startar återvinningsprocessen på bilskrot

Skrota bilen i Matfors startar återvinningsprocessen på bilskrot

Det återfinns många uppfattningar om vad skrotning av ett fordon miljösmart i Matfors faktiskt menas. Att stoppa alla rostiga och övergivna bilar i skog och mark bedöms som en enorm succé i naturjobbet. Men det betyder inte ens en droppe i havet med fundering på det förvärrade väderförhållandena förorsakad av bensin och diesel.

Naturvårdsverkets regler på bilskrot gäller för skrota bilen från Motala

Naturvårdsverkets regler på bilskrot gäller för skrota bilen från Motala

Att skrota bilen från Motala miljöklokt medför inte varje gång ett förbättrat klimat. Det kommer an på var bilägaren överlämnar sin skrotbil. Ett övergivet fordon har för länge sedan upphört med den negativa inverkan av försämrad miljö. Även om den är en bedrövlig syn för alla miljövänner. Överlämnas den uttjänta bilen från Motala.