Stämpeln ”Kontrollerad Bilverkstad” i Frövi höjer statusen

Det finns verksamhetsområden, som förtjänar ett skamfilat rykte. Men aktörer som håller på med bilreparationer i allmänhet leder nog den ligan. Och det gäller alla klasser från auktoriserade bilmärken till fingerade ”firmor” med skattefri redovisning. Den snedvridna kampen om kunderna förekommer på alla områden. Och det kräver ingen högre kunskap att hålla Skattemyndigheterna bortom de väl synliga men oregistrerade eller bulvan-ägda ”firmorna”. Det förekommer ytterligare fel och fuffens på firmor, som är relativt negativa för bilverkstäderna. Sjukt höga offerter, medvetet mygel med inte genomfört jobb därtill krav på ersättning av hopdiktade fel, borde skicka en stor del av branschen till en åklagare. De certifierade bilverkstäderna i Frövi jobbar lovligt kvar i den tidsperioden, då de hade ensamrätt på sitt eget varumärke, och lärde sig att ta bra betalt. Märkesbilverkstäderna verkar inte ha uppfattat, att den euforiska tidsperioden är förbi. Aftonbladets avslöjade av fusk och bedrägligt förfarande igenom manipulerade fordon på sju av 8 företag som jobbar med bilar i Sverige. Det startade aktiviteter hos nämnda myndigheter.

Aktörer som håller på med bilreparationer i Frövi levererar olika beskaffenhet

Hallå Konsument och Arn & Company AB har beivrat bilverkstäder vid många situationer för att medföra ordning i en djungel av områdets falsarier. Det har resulterat i 3 organisationer, som styr sina verkstadsmedlemmar genom verksamhetsgrensöverenskommelsen ”Bilföretagens renoveringskrav.” MRF, Landets Fordonsverkstäders sammanslutning (SFVF) och KBV lyckades ändå inte att frambringa ökad tillit. Det förmådde MRF och Sveriges Bilverkstäders Förening (SFVF) att utarbeta ett nytt sortimentsklassifikation till bolagen. Nivån bygger på periodiska egenskapsgranskningar, som kommer att inträffa både inifrån och utifrån av skickliga tillsynsmän. Alla behöriga aktörer som håller på med bilreparationer i Frövi får befogenhet att signera ”Auktoriserad Bilverkstad” till sitt företagsnamn.

Mindre bilverkstäder som håller på med fordon i Frövi skapar entusiasm

Via Konsumenternas inblandning är det okomplicerat att skönja 2 skilda företag som jobbar med bilar i Frövi . I kretsen av de ackrediterade förekommer märkesverkstäder med relativt kostsamma lagningar. Förmodligen beror det på att enbart originalreservdelar nyttjas. Konkurrerande allbilsverkstäder som Bilexperten och Ad bildelar har åtkomst till mycket billigare delar och är därför mer eftertraktad. Men det är de regellösa ”bilföretagen” som skapar mest uppståndelse. Priserna de har är fantastiska. Beg. bilreservdelar nerskruvna från en bilskrot där man skruvar ner önskad del själv ger nog ingen säkerhet. Men det är egna ekonomin som styr de flesta besluten. Igenom Miljövårdsverkets hårda miljövillkor i bilskrotsstadgan drevs flera bilskrotar att avveckla eller byta fokus till bilreparationer som alternativ för demontering av fordon. Och det förekommer än idag bildemonteringar med kriminella insamlingsställen för ägare, som skall skrota bilen. Otaliga skrotbilar förs åter i trafik via manipulation med registreringsbeviset, medan andra exporteras illegalt med mycket bra skattefri förtjänst. Säljerbjudande i Vi-Bilägare, som ”fördärvad Ford hämtas kostnadsfritt”, eller ”hög betalning för defekta bilar”, pekar på att aktörer som håller på med bilreparationer har höjt sitt intresse för uttjänta bilar. I enlighet med miljölagen ansvarar bilägaren för sin kasserade personbil tills den blir fragmenterad med bilskrotsintyg och avfärdad på Trafikverket. För några erhållna kronor kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostsamma effekter om inte certifierade aktörer som håller på med bilreparationer eller bilskrotar i Frövi används.