MRF har ökat förtroendet för bilverkstäder i Tallboda

Företag som jobbar med bilar i Tallboda ökar personbilens levnadslängd på ont och gott. En åldrad och trasig bil bör ur naturmening överlämnas in till en bildemontering med reg. bevis och fragmenteras. Men det är i de flesta fall baserat på lagningskostnaden. Höra med pris från certifierad bilverkstad, med ocker priser, finns sannolikt inget annan utväg än att skrota bilen. Utvecklingen till allt högre renoveringskostnaden har observerats hos andra behöriga bilföretag. Det har syftat till att Hallå Konsument och ARN fått in uppsjö av anklagelser för felaktiga krav på betalning. Det framkallade även UG`s entusiasm. Så tillsammans med Motorbranschens Riksförbund gillrades en fälla för att försöka avslöja verkligheten. Den blev skrämmande. Enbart en av åtta undersökta bilverkstäder hade utfört arbeten utan att pungslå kunderna. Det existerade respektabla och väletablerade bolag bland de namngivna, så nu kunde en riktig upprensning utföras inom yrkesgrenen. Men de små och oseriösa bilverkstäderna har alltid slunkit förbi myndigheters försök till översyn. De kan, med sin brist på redogörelse, fortskrida som normalt utan besvärlig inblandning.

Verkstäder i Tallboda distribuerar skilda beskaffenhet

Konsumenternas och ARN har läxat upp aktörer som håller på med bilreparationer vid flertal situationer för att framkalla stadga i fordons områdets falsarier. Det har lett till i 3 organ, som leder sina verkstadsmedlemmar via branschkontraktet ”Bilföretagens reparationskriterium.” MRF, Sveriges Bilverkstäders Förening (SFVF) och Kontrollerad Bilverkstad klarade emellertid inte att frambringa ökad förtroende. Det förorsakade Motorbranschens Riksförbund och Sveriges Bilverkstäders förbund (SFVF) att utarbeta ett nytt sortimentssystem till sina medlemmar. Modulen grundar sig på bestämda egenskapsgranskningar, som kommer att äga rum både internt och utifrån av duktiga tillsynsmän. Alla ackrediterade aktörer som håller på med bilreparationer i Tallboda får befogenhet att stämpla ”Godkänd Bilverkstad” till sitt företagsnamn.

Små företag i Tallboda skapar uppståndelse

Igenom Konsumentverket inblandning är det inte svårt att märka två annorlunda bilverkstäder i Tallboda. I kretsen av de certifierade förekommer auktoriserade bilverkstäder med mycket dyra reparationer. Kanske beroende på att bara originalreservdelar brukas. Rivaler lik allbilsverkstäder som Bilexperten och Mr auto har access till mycket billigare komponenter och är för den skull mer eftertraktad. Men det är de osystematiska ”bolagen” som dra till sig mest entusiasm. Priserna de har är makalösa. Beg. bildelar tagna från en bilskrot där man skruvar ner önskad del själv ger troligen ingen försäkran. Men det är plånboken som styr majoriteten av besluten. Via Länsstyrelsens hårda klimatvillkor i återvinningsförordningen förmåddes massa bilmonteringar att stänga eller byta nisch till fordonsrestaurering istället för bilskrotning. Och det finns ännu bilskrotar med kriminella uppsamlingsområden för bilägare, som skall skrota sitt fordon. Flertalet skrotbilar förs åter i trafik genom manipulation med registreringsbeviset, samtidigt som andra exporteras illegalt med mycket bra intäkt. Reklam på hemsidor, som ”gammal Rolls Royce hämtas utan kostnad”, eller ”stor ersättning för söndriga personbilar”, visar att aktörer som håller på med bilreparationer har höjt sitt engagemang för skrotbilar. Enligt naturbalken borgar ägaren för sin kasserade personbil tills den blir skrotad med bilskrotsintyg och avregistrerad på Transportstyrelsen. För några erhållna hundralappar kan man lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostsamma påföljder om inte legitimerade företag som jobbar med bilar eller bilskrotar i Tallboda utnyttjas.