Bilverkstäder i Söråker förnekar Uppdrag Gransknings anklagelser

Det förekommer branscher, som förtjänar ett skadat rykte. Men bilverkstäder i allmänhet leder nog den ligan. Och det gäller alla grupper från registrerade bilmärken till fingerade ”företag” med ingen redovisning. Den snedvridna konkurrensen förekommer i alla branscher. Och det behövs ingen stor erfarenhet att hålla Myndigheterna utanför de väl synliga men oregistrerade eller bulvan-ägda ”bilverkstäderna”. Och det finns mer brister och oegentligheter på bilverkstäder, som är relativt dåligt för bilverkstäderna. Ockerpriser, medvetet fiffel med inte utfört reparation samt krav på betalning av fejkade fel, borde skicka flera av firmorna till skattemyndigheterna. De legitimerade verkstäderna i Söråker arbetar legitimt kvar i den tiden, då de hade monopol på sitt eget varumärke, och lärde sig att ta höga ersättningar. Märkesbilverkstäderna verkar inte ha begripit, att den lyckliga tiden är slut. Kvällstidningens upptäckt av mygel och svek igenom manipulerade fordon hos 7 av åtta företag som jobbar med bilar i Sverige. Det utlöste aktiviteter hos berörda myndigheter.

Aktörer som håller på med bilreparationer i Söråker presterar olika kvalitet

Hallå Konsument och Arn & Company AB har ingripit aktörer som håller på med bilreparationer vid flertal situationer för att framkalla stadga i en djungel av branschens bedrägerier. Det har resulterat i tre arrangemang, som leder sina verkstadsmedlemmar igenom verksamhetsgrens-kontraktet ”Bilverkstadens reparationskriterium.” Motorbranschens Riksförbund, Landets Bilverkstäders förbund (SFVF) och Kontrollerad Bilverkstad klarade likväl inte att upprätta ökad tilltro. Det medförde Motorbranschens Riksförbund och Sveriges Fordonsverkstäders samfund (SFVF) att anlägga ett nytt sortimentsplan till företagen. Modulen grundar sig på återkommande egenskapsinspektioner, som kommer att inträffa både inifrån och utomstående av erfarna besiktningsmän. Alla behöriga bilverkstäder i Söråker får befogenhet att signera ”Behörig Verkstad” till sitt varumärke.

Mindre bilverkstäder som sysslar med bilar i Söråker skapar engagemang

Via Hallå Konsument inblandning är det lätt att skönja 2 olika bilverkstäder i Söråker . I kretsen av de certifierade existerar märkesverkstäder med relativt dyra lagningar. Kanske beror det på att bara originaldelar användes. Konkurrerande allbilsverkstäder som Bilexperten och Skruvat har access till mycket billigare delar och är följaktligen konkurrenskraftigare. Men det är de regellösa ”bilföretagen” som skapar mest uppståndelse. Priserna de har är oöverträffliga. Begagnade bilkomponenter tagna från en bilskrot där man skruvar ner önskad del själv ger antagligen ingen försäkran. Men det är plånboken som avgör majoriteten av besluten. Via Transportstyrelsens tuffa miljöanspråk i återvinningsbestämmelsen förmåddes otaliga bilmonteringar att sluta eller ändra nisch till fordonsreparationer som alternativ för bilskrotning. Och det förekommer än idag skrotföretag med förbjudna insamlingsställen för bilinnehavare, som måste skrota bilen. En del skrotbilar återförs i trafik via manipulation med reg. beviset, samtidigt som andra exporteras illegitimt med god intäkt. Reklam på hemsidor, som ”uttjänt Citroen hämtas gratis”, eller ”stor betalning för defekta fordon”, visar att aktörer som håller på med bilreparationer har ökat sitt entusiasm för skrotbilar. Enligt klimatlagen borgar fordonsägaren för sin uttjänta bil tills den blir återvunnen med skrotningsintyg och avregistrerad hos Trafikstyrelsen. För enstaka erhållna hundralappar kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli dyrbara resultat om inte seriösa aktörer som håller på med bilreparationer eller bilskrotar i Söråker utnyttjas.