Bilverkstäder i Strömsund konkurrerar på olika villkor

Det är varje bilägares mardröm att hälsa på en oseriös bilreparatör i Strömsund. Även om en offert överlämnats hittar den sluge verkstadsägaren ofta fingerade felaktigheter, som åtgärdats och måste ersättas. Aftonbladet återge till Fordonsägarens Riksförbund riggade felaktigheter till tio skilda verkstäder utspridda i hela landet. Endast en bilverkstad tog betalt för rätt reparation. De övriga sju vilseledde sina kunder på åtskilliga hundralappar. De certifierade verkstäderna har färdighet att skörta fordonsägare på lagligt vis, medan det upptäcktes väldiga fuskmakare bland övriga bilverkstäder spridda i Sverige . De små falska enmansföretagen utför reparationer med pirat delar till drömpris. Men entusiasmen för skrotbilar, som nyttjas kriminellt, har ökat påtagligt. Och deras höga intäkter grundas inte på saltade fakturor.

Affärsverksamheter som arbetar med fordon i Strömsund levererar olika kvalitet

Hallå Konsument och Arn & Company AB har beivrat bilverkstäder vid flertal tillfällen för att medföra ordning i fordons områdets bedrägerier. Det har lett till i 3 arrangemang, som leder sina verkstadsmedlemmar igenom verksamhetsgrens-kontraktet ”Bilverkstadens reparationskrav.” MRF, Sveriges Bilverkstäders Förening (SFVF) och KBV lyckades ändå inte att frambringa högre tilltro. Det förmådde MRF och Landets Personbilverkstäders samfund (SFVF) att utarbeta ett nytt sortimentssystem till företagen. Nivån startar med periodiska kvalitetskontroller, som kommer att äga rum både internt och utifrån av kompetenta besiktningsmän. Alla certifierade bilverkstäder i Strömsund får behörighet att stämpla ”Berättigad Bilverkstad” till sitt varumärke.

Mindre bilverkstäder som håller på med personbilar i Strömsund dra till sig entusiasm

Via Konsumenternas intrång är det okomplicerat att skönja 2 annorlunda aktörer som håller på med bilreparationer i Strömsund. Bland de godkända återfinns behöriga verkstäder med relativt kostsamma reparationer. Kanske beroende på att enbart originalreservdelar används. Konkurrerande allbilsverkstäder som Bilexperten och Skruvat har tillgång till betydligt mer prisvärda reservdelar och är således mer eftertraktad. Men det är de oorganiserade ”bilverkstäderna” som väcker mest uppståndelse. Priserna de har är fenomenala. Beg. bilreservdelar tagna från en skrot med självplock ger kanske ingen försäkran. Men det är egna ekonomin som styr majoriteten av besluten. Via Miljövårdsverkets hårda naturanspråk i bildemonteringsstadgan drevs många skrotnings företag att sluta eller ändra nisch till fordonsrenoveringar som ersättning för bildemontering. Och det förekommer fortfarande bilskrotar med kriminella uppsamlingsställen för fordonsägare, som skall skrota bilen. Flertalet uttjänta bilar återförs i trafik genom manipulation med registreringsbeviset, samtidigt som andra exporteras illegalt med god intäkt. Säljerbjudande i Vi-Bilägare, som ”trasig Camaro bärgas kostnadsfritt”, eller ”hög med pengar för kasserade fordon”, pekar på att bilverkstäder har höjt sitt engagemang för fordon som är skrot. Enligt klimatbalken ansvarar ägaren för sin kasserade personbil tills fordonet blir skrotad med skrotintyg och avregistrerad hos centrala bilregistret. För några erhållna kronor kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli dyrbara påföljder om inte auktoriserade aktörer som håller på med bilreparationer eller skrotar i Strömsund används.