Bilverkstäder i Vansbro kämpar mot UG’s skamfilade rykte

Företag som jobbar med bilar i Vansbro ökar personbilens varaktighet på gott och ont. En gammal och defekt personbil borde ur klimatsynpunkt köras in till en återvinningsföretag med reg. bevis del 2 och skrotas. Men det är i de flesta fall baserat på renoveringskostnaden. Hämtas anbud hos en behörig verkstad, med skyhöga priser, finns troligtvis inget valmöjlighet än att skrota sin bil. Utvecklingen till allt ökande renoveringskostnaden har observerats hos andra behöriga bilfirmor. Det har inneburit att Hallå Konsument och Arn & Company AB fått in massor av beskyllningar för felaktiga krav på ersättning. Det väckte också UG`s intresse. Så ihop med Motorbranschens Riksförbund gillrades en fälla för att se hur allt förhåller sig. Den blev förfärande. Bara en av 8 testade företag som jobbar med bilar hade handlat korrekt utan att skörta fordonsägarna. Det fanns aktningsvärda och väletablerade firmor bland de anklagade, så nu kunde en gedigen sanering utföras inom bilföretagen. Men de små och oseriösa bilverkstäderna har alltid undgått alla skattemyndigheters försök till revision. De kan, med sin avsaknad på redovisning, fortgå som normalt utan obekväm inblandning.

Företag i Vansbro tillhandahåller olika beskaffenhet

Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden har läxat upp aktörer som håller på med bilreparationer vid antal tidpunkter för att bringa stadga i en djungel av områdets bedrägerier. Det har medfört i 3 grupper, som leder sina verkstadsmedlemmar igenom facköverenskommelsen ”Verkstadens reparationskrav.” Motorbranschens Riksförbund, Landets Personbilverkstäders sammanslutning (SFVF) och KBV lyckades likväl inte att skapa ökad tilltro. Det orsakade Motorbranschens Riksförbund och Sveriges Personbilverkstäders sammanslutning (SFVF) att skapa ett nytt kvalitetsplan till bolagen. Standarden bygger på bestämda kvalitetsinspektioner, som kommer att inträffa både inifrån och utomstående av erfarna tillsynsmän. Alla ackrediterade företag som jobbar med bilar i Vansbro får tillåtelse att märka ”Behörig Verkstad” till sitt varumärke.

Mindre verkstäder i Vansbro dra till sig uppståndelse

Igenom Hallå Konsument inblandning är det enkelt att märka 2 skilda företag som jobbar med bilar i Vansbro. I kretsen av de godkända finns behöriga verkstäder med mycket kostsamma lagningar. Förmodligen beroende på att enbart originalreservdelar brukas. Konkurrerande allbilsverkstäder som Mechanum och Skruvat har access till avsevärt billigare delar och är för den skull konkurrenskraftigare. Men det är de oorganiserade ”bilverkstäderna” som väcker mest intresse. Priserna de har är fenomenala. Begagnade bildelar nerskruvna från en bilskrot där man skruvar ner önskad del själv ger eventuellt ingen garanti. Men det är plånboken som avgör majoriteten av besluten. Igenom Naturvårdsverkets hårda klimatanspråk i bilskrotsförfattningen tvingades massa skrotnings företag att stänga eller ändra nisch till personbilsrestaurering som alternativ för demontering av fordon. Och det finns även fortsättningsvis skrotföretag med illegala uppsamlingsställen för fordonsägare, som ska återvinna sin bil. Flera skrotbilar återförs i trafik igenom manipulation med reg. beviset, samtidigt som andra förs ur landet olagligt med mycket bra skattefri förtjänst. Reklam på hemsidor, som ”gammal Citroen bärgas avgiftsfritt”, eller ”stor ersättning för trasiga personbilar”, visar att företag som jobbar med bilar har höjt sitt engagemang för fordon som är skrot. I enlighet med klimatlagbalken borgar fordonsinnehavaren för sin skrotbil tills fordonet blir skrotad med skrotningsbevis och avregistrerad hos Trafikstyrelsen. För några erhållna kronor kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostsamma återverkningar om inte legitimerade aktörer som håller på med bilreparationer eller bildemonteringar i Vansbro anlitas.