Bilverkstäder i Tyresö ökar kvalitetssäkringen

Företag som jobbar med bilar i Tyresö ökar bilens livslängd på gott och ont. En gammal och defekt personbil borde ur miljösynpunkt köras in till en skrot med reg. bevis och återvinnas. Men det är i de flesta fall baserat på reparationskostnaden. Offert från behörig verkstad, med skyhöga priser, finns sannolikt inget annan utväg än att låta en bildemontering ta hand om den. Utvecklingen till allt stigande reparationskostnaden har uppmärksammats hos andra registrerade bilföretag. Det har syftat till att Hallå Konsument och Allmänna reklamationsnämnden fått in många beskyllningar för brister med krav på betalning. Det framkallade även Kvällstidningens entusiasm. Så tillsammans med Motorbranschens Riksförbund gillrades en fälla för att se hur allt förhåller sig. Den blev skrämmande. Enbart en av åtta undersökta aktörer som håller på med bilreparationer hade handlat korrekt utan att skörta fordonsägarna. Det fanns aktningsvärda och vedertagna bolag bland de namngivna, så nu kunde en ordentlig utrensning göras i yrkesgrenen. Men de mindre och oärliga bilföretagen har alltid smugit undan skattemyndigheters försök till undersökning. De kan, med sin brist på redogörelse, fortskrida som vanligt utan störande intrång.

Firmor i Tyresö presterar olika kvalitet

Hallå Konsument och Allmänna reklamationsnämnden har läxat upp aktörer som håller på med bilreparationer vid många tillfällen för att medföra disciplin i fordons områdets bedrägerier. Det har utmynnat i 3 organ, som leder sina verkstadsmedlemmar igenom verksamhetsgrenskontraktet ”Bilverkstadens reparationsvillkor.” Motorbranschens Riksförbund, Landets Personbilverkstäders Förening (SFVF) och KBV lyckades likväl inte att åstadkomma ökad tilltro. Det förorsakade Motorbranschens Riksförbund och Sveriges Personbilverkstäders sammanslutning (SFVF) att utforma ett nytt sorteringsklassificering till företagen. Normen grundar sig på upprepade kvalitetsinspektioner, som kommer att inträffa både internt och externt av kunniga besiktningsmän. Alla auktoriserade bilverkstäder i Tyresö får tillstånd att stämpla ”Berättigad Bilverkstad” till sitt varumärke.

Små bilverkstäder som håller på med fordonsreparationer i Tyresö dra till sig entusiasm

Igenom Hallå Konsument inblandning är det okomplicerat att skönja två annorlunda aktörer som håller på med bilreparationer i Tyresö. I kretsen av de ackrediterade existerar märkesverkstäder med väldigt kostsamma renoveringar. Kanske beror det på att enbart originalkomponenter brukas. Rivaler lik allbilsverkstäder som Mechanum och Ad bildelar har åtkomst till betydligt billigare bildelar och är för den skull mer eftertraktad. Men det är de oorganiserade ”verkstäderna” som dra till sig mest entusiasm. Priserna de har är makalösa. Begagnade delar tagna från en skrot där man skruvar ner önskad del själv ger nog ingen garanti. Men det är egna ekonomin som bestämmer de flesta besluten. Igenom Naturvårdsverkets tuffa miljöanspråk i bilskrotningsförfattningen förmåddes otaliga skrotnings företag att upphöra eller lägga om mål till personbilsreparationer istället för bildemontering. Och det finns alltjämt bilskrotar med illegala uppsamlingsställen för fordonsinnehavare, som skall återvinna sin bil. Flera uttjänta bilar förs åter i trafik via fiffel med registreringsbeviset, samtidigt som andra förs ur landet olovligt med god skattefri förtjänst. Säljerbjudande i Vi-Bilägare, som ”gammal Lanzia hämtas kostnadsfritt”, eller ”bra ersättning för defekta bilar”, bevisar att företag som jobbar med bilar har höjt sitt intresse för fordon som är skrot. Enligt naturbalken garanterar fordonsinnehavaren för sin kasserade personbil tills den blir fragmenterad med skrotintyg och borttagen hos centrala bilregistret. För enstaka erhållna hundralappar kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli dyrbara konsekvenser om inte godkända företag som jobbar med bilar eller bilskrotar i Tyresö anlitas.