I Partille utför man skrotning av Mazda 6 på bilskrot

En fordonsinnehavare kan nuförtiden ta för givet att en viss betalning utgår, när avställd Mazda 6 lämnas in till en certifierad bildemontering i Partille. Så har det inte alltid varit. Tvärtom. De flesta åren av bilarnas livstid har det medfört utgifter för att bli av med en personbil. Och det är något som bilinnehavare har haft svårt att förstå. Helst av allt vill flertalet spara de trasiga fordonen för framtida användning. För sent skall dessa miljöbovar uppdaga sina felbedömningar. Ett naturhotande fordonsvrak förtjänar sitt bedrövliga rykte speciellt om det samlas oskyddat i det gröna som en parkerad sönderkorroderad skrotbil.

Vid sådant händelse omvandlas ersättning till ekonomiskt krav och kostbar sanering. I vissa fall kan en klenod finnas bland gömmorna i gamla stall och ruckel. Men att bevara en uttjänt Mitsubishi Pajero i sådant syfte kostar mer än det smakar. En ekonomisk ägare väljer att ta emot betalning, när den erbjuds. Marknaden har på några år totalt förändrats. Företag som inhandlar upp skrotbilar för förbjuden export har eskalerat ofantligt. De ger ibland mer än en godkänd bilskrot som hämtar, men jobbar under myndigheters armar. Så mycket har skett som kan konfundera en uppriktig bilinnehavare.

I Partille utför man skrotning av Mazda 6 på bilskrot

Priset för en äldre BMW E87 hos en Länsstyrelsen godkänd skrotföretag hade länge varit under noll kronor. Detta medförde att bilinnehavaren i Partille var tvungen att lägga pengar för bilskrotningen. För cirka tolv år sedan försvann den statliga skrotpremien. Den hade kompenserat en rejäl del av kostnaden, så flertalet valde att överlämna sin BMW-E87 med registreringsbevis till en bilskrot i Partille. Men när den uteblev tilltog även antalet övergivna bilar på alla osannolika ställen.

Bilskrot med schyst skrotningspremie i Partille

Mazda 6 klimatproblematiken ökade fort under förra århundradet varför en politisk skrotningspremie lanserades 1975. Upp till 1700 kronor betalades ut till bilinnehavare som lämnade in sin bil på en auktoriserad skrot. Vissa attraktiva modeller som Subaru-Tribeca, Citroën och Mercedes kunde därmed skrotas utan krav på betalning. Några enstaka fordon, som borde ha skrotats, hade byggts om till moppebilar och framkallade väldig lockelse på användbara beg. bildelar.

Även bilverkstäder letade såna till vanliga reparationer av de frekventa fordonsmärkena. Längre än 5 mil till närmaste bilskrot i Partille kunde avgöra de trasiga fordonens kommande tid. ett avställt fordon kunde dras på släp på den tiden, men dumpning blev ändå det slutliga beslutet för många fordonsägare. Så myndigheterna kom till insikt, att den utbetalda skrotpengen bara haft ringa verkan på ett färre antal personbilar och därav även miljön.

En helt ingående omställning lanserades för tretton år sedan via två förordningar. Dessa vände upp och ned på tidigare sakläge. De betvingade flertalet bilskrotar med fullmakt till likvidering. Och bilproducenterna fick lära sig vad förpliktelse betyder. Samtidigt drogs den obligatoriska bilskrotningspremien in.

Återvinning av Mazda 6 på bilskrot ger skrotspremie i Partille

Biltillverkarna beordrades utföra kostnadsfri bilskrotning för kompletta Mazda 6. De skulle också upprätta en riksomfattande sammanslutning av auktoriserade bilskrot som betalar, som fick mandat att tillstyrka bilskrotning i Partille och avregistrering med skrotbevis hos bilregistret. Och framför allt begärdes en recycling till minst 95 %. Länsstyrelsens tuffa villkor för tillstånd till bildemontering resulterade i att en del skrothandlare fasades ut.

Det var dock inledningen till rejäl ersättning när man skrota bilen i Partille. Att nå slutmålet har ändå varit ansenlig och besvärlig. Att tvingas överlämna personbilen för bildemontering avgiftsfritt, som bilproducenterna krävde de godkända skrotarna, förorsakade högvis av klagan från de drabbade. De konfiskerades möjligheten att kräva ersättning.

Men utan mottagningsbevis och tillfälle att förorda en avregistrering fanns ingen möjlighet till överlevnad. Den föreskrivna nivån av återvinning påbörjades med en långvarig procedur med Göteborgs-firman Stena Metall. Dåtidens enkla metodik att skilja de olika stoffen var långt ifrån lönande, så en självverkande procedur erfordrades. För det här designades fragmentering med sinnrika sorteringskonstruktion.

Nuförtiden närmar sig utvecklingsgången fullkomlig återvinning. Och det är i första hand järn, aluminium och övriga plåt som ger stora vinster. Nya delar i bilformen har tillfört betydelse. Katalysatorn med funktionella ädelmetaller mer kostsam än guld är ett exempel. Det sammanlagda betydelsen från skrotningen gör att godkända bilskrot med självplock i Partille slåss om uttjänta Renault Scenic med höjda ersättningar som vapen. Depression inverkar på marknadsvärdet på återvunna ädelmetaller. Men uttjänta bilars nytta från 1 000 till de 3 000 som betalas numera är egendomligt och kommer att förbättra miljön utan statliga medel.