Bilverkstäder i Öjersjö undgår UG’s anklagelse för fusk

Det finns verksamhetsområden, som förtjänar ett skamfilat rykte. Men aktörer som håller på med bilreparationer i allmänhet leder nog den ligan. Och det gäller alla klasser från registrerade bilmärken till fingerade ”firmor” med ingen bokföring. Den snedvridna konkurrensen förekommer på alla områden. Och det behövs ingen stor kännedom att hålla Miljövårdsverket bortom de väl synliga men oreggade eller kumpan-ägda ”bilverkstäderna”. Och det förekommer ytterligare fel och missförhållande på företag, som är tämligen ogynnsamt för bilverkstäderna. Ockerpriser, medvetet fusk med inte genomfört reparation därtill krav på betalning av uppdiktade felaktigheter, borde sända många av firmorna till en åklagare. De auktoriserade verkstäderna i Öjersjö lever enligt lag kvar i den tiden, då de hade ensamrätt på sitt eget märke, och lärde sig att ta höga ersättningar. Märkesverkstäderna verkar inte ha insett, att den euforiska tidsperioden är en saga all. Uppdrags Granskning avslöjade av fusk och svek via riggade personbilar på 7 av åtta bilverkstäder i landet. Det satte igång handlingskraften hos nämnda myndigheter.

Företag som arbetar med bilar i Öjersjö presterar skilda kvalitet

Konsumentverket och Arn & Company AB har läxat upp företag som jobbar med bilar vid antal gånger för att bringa ordning i fordons områdets falsarier. Det har lett till i tre organ, som följer sina verkstadsmedlemmar igenom branschöverenskommelsen ”Verkstadens reparationsförutsättning.” MRF, Sveriges Bilverkstäders samfund (SFVF) och Kontrollerad Bilverkstad lyckades emellertid inte att upprätta ökad tilltro. Det orsakade Motorbranschens Riksförbund och Sveriges Bilverkstäders sammanslutning (SFVF) att designa ett nytt kvalitetsklassificering till sina medlemmar. Modulen startar med upprepade kvalitetsövervakningar, som kommer att äga rum både internt och utifrån av duktiga kontrollanter. Alla auktoriserade företag som jobbar med bilar i Öjersjö får tillåtelse att signera ”Auktoriserad Verkstad” till sitt företagsnamn.

Mindre verkstäder som sysslar med fordonsreparationer i Öjersjö skapar intresse

Igenom Konsumenternas intrång är det enkelt att märka 2 olika företag som jobbar med bilar i Öjersjö. Bland de godkända förekommer märkesverkstäder med tämligen kostsamma reparationer. Förmodligen beror det på att bara originalreservdelar används. Konkurrerande allbilsverkstäder som MECA Bilservice och Mekonomen har åtkomst till betydligt mer prisvärda komponenter och är således konkurrenskraftigare. Men det är de osystematiska ”bilföretagen” som skapar mest intresse. Deras priser är makalösa. Begagnade reservdelar tagna från en bilskrot där man skruvar ner önskad del själv ger möjligtvis ingen garanti. Men det är egna ekonomin som avgör majoriteten av besluten. Igenom Miljövårdsverkets hårda naturföreskrifter i bildemonteringsförfattningen pressades massa bilmonteringar att avveckla eller ändra inriktningen till bilreparationer snarare än för skrotning av bilar. Och det finns fortfarande bildemonteringar med olagliga uppsamlingsområden för bilinnehavare, som skall skrota bilen. Otaliga skrotbilar förs åter i trafik igenom manipulation med reg. beviset, medan andra förs ur landet illegitimt med duglig intäkt. Säljerbjudande på hemsidor, som ”fördärvad Jaguar hämtas kostnadsfritt”, eller ”hög med pengar för trasiga personbilar”, bevisar att bilverkstäder har ökat sitt engagemang för uttjänta bilar. I enlighet med miljölagbalken garanterar bilägaren för sin uttjänta bil tills fordonet blir skrotad med skrotningsintyg och avfärdad hos centrala bilregistret. För några erhållna hundralappar kan man lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostsamma konsekvenser om inte behöriga bilverkstäder eller bildemonteringar i Öjersjö används.