Övergivna bilar i Kungsbacka

Det är förunderligt att se så många övergivna bilar i Kungsbacka. Och att de flesta är dumpade råder inger tvivel. De ser ut som skrotbilar med många parkerings-böter på vindrutan. Står de på mer undanskymda platser, där de inte hindrar övrig trafik, kan det dröja lång tid tills de blir flyttade till någon kommunal uppställningsplats. Om polisen varit på plats och rödmärkt fordonen är det ett tecken på ett övergivet fordon. Men ett sådant kan stå kvar lång tid innan det försvunnit efter nedskräpning av platsen. För det dröjer inte länge tills vandaliseringen börjar. Och det är inredningen som rivs ut och slängs runt bilen, som är på väg att förvandlas till vrak. Värdet försvinner snabbt till att endast omfatta katalysatorn. Finns den kvar täcker värdet kostnaden för bärgning till auktoriserad bilskrot i Kungsbacka.

Kommunen borde skrota bilar i Kungsbacka som är övergivna. Alla uttjänta fordon måste hamna på en auktoriserad bilskrot. Det garanterar att alla miljöfarliga ämnen kan omhändertas på klimatsmart vis. Kvicksilver från en uttjänt bil kan förgifta en hel sjö.

Övergivna bilar i Kungsbacka

Dumpade bilar i Kungsbacka borde bärgas till en bilskrot

Övergivna bilar i Kungsbacka är många gånger enbart en synvilla. Skymda kommunala parkeringsplatser är idealiska som uppställningsplatser för avställda bilar före reparation och återinförandet i trafik. Bristen på privata parkeringsplatser lockar många till sådana beslut. Men ibland hittar en lapplisa de undangömda och halvt övergivna fordonsvraken. Och då kommer lapparna att dugga tätt över skrovet. Det behövs inte många förrän böterna överstiger värdet på fordonet, som definitivt kommer att överges.

Dumdristigt övergiven bil i Kungsbacka kan bli en dyr affär

De planerade och illegala avhysningarna föregås ofta av en viss planering. För att ägaren skall kunna undgå lagen och förbli anonym plockas registrerings-plåtar bort. Andra tecken som kan användas till spårning avlägsnas naturligtvis. Men sådana försiktighetsåtgärder hinner inte parkeringstjuvarna att göra. Och kommunalkontoret lägger ned mycket energi att hitta ägaren. Under tiden, då den övergivna bilen i Kungsbacka förvandlas till vrak av marodörerna, söks ägaren upp. Det är tydligt att en sådan situation kan behandlas på olika sätt. Men ingen kan inte räkna med något överseende.

Lämna bilen till en bilskrot och få ersättning

Fordon som förvandlas till en övergiven miljöfarlig skrotbil bärgas för bilskrotning. Den sammanräknade notan, för påhittet att utnyttja en gratis parkeringsplats, kan få en betalningsmottagare att hoppa högt. Hade bilen körts direkt till en bildemontering hade ägaren fått några tusenlappar i ersättning, då han lämnat in bilen med registreringsbeviset. Han hade då fått mottagningsbevis med skrotningsintyg, som ligger till grund för laglig avregistrering hos Transportstyrelsen. Genom dessa hade ägaren kunnat bevisa, att föreskrifterna i miljöbalken följts. Så med en aning sensmoral kan det sedan förklaras, hur lätt 15 000 kronor kan sparas genom att inte överge sin bil på fel plats i Kungsbacka.