Nedslående granskning påverkar bilverkstäder i Sundsvall negativt

Bilverkstäder i Sundsvall kan indelas i tre grupper. En märkesverkstad eller en legitimerad sådan har förr i tiden haft ensamrätt att underhålla eller fixa ett bilmärke under tiden garantin gäller. En obunden bilverkstad konkurrerar igenom att offerera sin service till skilda varumärke. Den tredje exemplet är mestadels ett uppdiktat bluff företag med diffus redovisning. Det har pågått flera turer runt de olika verkstäderna duglighet och hederlighet både för uträttat jobb som betalningskrav. Vissa har avslöjats för avgifter av ej genomförda reparationer. De skamfilade ryktena kan härledas till ”Kalla fakta” av riggade fel hos tio fordon. Utredningen pekade på åttio procent fel men är alldeles för liten för att statistiskt bedöma verkligheten. Dessvärre kastar den emellertid misstankar mot alla företag. Och det drabbar även seriösa aktörer som håller på med bilreparationer i Sundsvall. Så finns vissa ”bilföretag” i sverige, som genomför jobb för fantasipriser på grund av avsaknad av redogörelse.

Företag i Sundsvall tillhandahåller olika standard

Hallå Konsument och ARN har ingripit företag som jobbar med bilar vid åtskilliga tidpunkter för att medföra stadga i en djungel av branschens bedrägerier. Det har utmynnat i tre organisationer, som styr sina verkstadsmedlemmar genom fackavtalet ”Bilverkstadens reparationsförutsättning.” Motorbranschens Riksförbund, Landets Bilverkstäders Förening (SFVF) och KBV klarade likväl inte att skapa ökad anseende. Det orsakade Motorbranschens Riksförbund och Sveriges Personbilverkstäders sammanslutning (SFVF) att utforma ett nytt sorteringsplan till bolagen. Nivån startar med bestämda kvalitetsgranskningar, som kommer att hända både inifrån och externt av kunniga besiktningsmän. Alla behöriga företag som jobbar med bilar i Sundsvall får befogenhet att märka ”Berättigad Verkstad” till sitt varumärke.

Mindre företag i Sundsvall dra till sig engagemang

Genom Konsumenternas intrång är det enkelt att separera två annorlunda företag som jobbar med bilar i Sundsvall. I kretsen av de auktoriserade finns märkesverkstäder med väldigt saltade kostnader för lagningar. Möjligtvis beroende på att endast originalkomponenter användes. Konkurrerande allbilsverkstäder som Mechanum och Skruvat har access till betydligt mer prisvärda delar och är för den skull mer eftertraktad. Men det är de oorganiserade ”företagen” som väcker mest intresse. Priserna de har är oslagbara. Beg. bildelar tagna från en skrot med självplock ger troligen ingen garanti. Men det är plånboken som avgör de flesta besluten. Genom Miljövårdsverkets tuffa naturanspråk i bilskrotsbestämmelsen drevs massa bilmonteringar att avveckla eller lägga om ändamål till bilrenoveringar snarare än för bildemontering. Och det förekommer även fortsättningsvis skrotfirmor med kriminella uppsamlingsställen för bilinnehavare, som skall skrota en bil. Flertalet skrotbilar återförs i trafik genom manipulation med registreringsbeviset, samtidigt som andra förs ur landet illegitimt med god intäkt. Annonser i Vi-Bilägare, som ”gammal Rolls Royce bärgas kostnadsfritt”, eller ”stor ersättning för söndriga personbilar”, bevisar att aktörer som håller på med bilreparationer har ökat sitt intresse för uttjänta bilar. I enlighet med natur-lagbalken garanterar bilägaren för sin uttjänta bil tills fordonet blir återvunnen med skrotningsintyg och borttagen hos Transportstyrelsen. För några erhållna kronor kan han/hon lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli dyrbara konsekvenser om inte legitimerade bilverkstäder eller skrotfirmor i Sundsvall används.