Nya branschöverenskommelser för bilverkstäder i Fagersta

Företag som jobbar med bilar i Fagersta utökar bilens levnadslängd och det är tveeggat. En gammal och skadad bil bör ur klimatmening överlämnas in till en bildemontering med registreringsbevis och fragmenteras. Men i många fall utifrån reparationskostnaden. Offert från certifierad bilverkstad, med svindyra priser, finns troligtvis inget annan utväg än att låta en bildemontering ta hand om den. Utvecklingen till allt accelererande renoveringskostnaden har beaktats hos andra auktoriserade bilverkstäder. Det har betytt att Hallå Konsument och Allmänna reklamationsnämnden fått in uppsjö av beskyllningar för felaktiga krav på betalning. Det framkallade också Kvällstidningens intresse. Så ihop med Motorbranschens Riksförbund gillrades en fälla för att se hur allt förhåller sig. Den blev otäck. Endast en av 8 testade företag som jobbar med bilar hade utfört arbeten utan att pungslå fordonsägarna. Det anträffades stora och väletablerade företag bland de anklagade, så nu kunde en rejäl upprensning utföras hos bilföretagen. Men de mindre och oärliga bilföretagen har alltid smugit undan skattemyndigheters försök till undersökning. De kan, med sin brist på redovisning, fortskrida som vanligt utan störande intrång.

Bolag som jobbar med personbilar i Fagersta distribuerar skilda egenskaper

Konsumenternas och Arn & Company AB har beivrat bilverkstäder vid antal stunder för att få stadga i fordons områdets falsarier. Det har medfört i tre arrangemang, som styr sina verkstadsmedlemmar via branschkontraktet ”Verkstadens renoveringsvillkor.” MRF, Sveriges Fordonsverkstäders förbund (SFVF) och Kontrollerad Bilverkstad lyckades likväl inte att frambringa högre tilltro. Det föranledde Motorbranschens Riksförbund och Landets Personbilverkstäders förbund (SFVF) att utarbeta ett nytt sortimentsplan till företagen. Normen börjar med ordentliga egenskapsövervakningar, som kommer att hända både inifrån och externt av kunniga tillsynsmän. Alla legitimerade företag som jobbar med bilar i Fagersta får status att signera ”Auktoriserad Bilverkstad” till sitt varumärke.

Små aktörer som jobbar med fordon i Fagersta väcker engagemang

Igenom Hallå Konsument intrång är det inte svårt att märka två olika företag som jobbar med bilar i Fagersta. Bland de godkända återfinns märkesverkstäder med avsevärt dyra renoveringar. Förmodligen beror det på att bara originalreservdelar användes. Konkurrerande allbilsverkstäder som Bilexperten och Mr auto har tillgång till betydligt mer prisvärda bildelar och är därför mer eftertraktad. Men det är de regellösa ”bolagen” som väcker mest entusiasm. Priserna de har är fenomenala. Beg. bilkomponenter nerskruvna från en skrot med självplock ger troligen ingen garanti. Men det är plånboken som avgör de flesta besluten. Genom Länsstyrelsens hårda klimatkrav i återvinningsförordningen drevs många bilskrotar att stänga eller skifta kurs till fordonsreparationer istället för återvinning. Och det förekommer ännu skrotföretag med lagstridiga uppsamlingsområden för bilägare, som måste skrota en bil. Otaliga skrotbilar återförs i trafik igenom fiffel med registreringsbeviset, medan andra förs ur landet illegitimt med god intäkt. Reklam på hemsidor, som ”uttjänt Nissan hämtas avgiftsfritt”, eller ”stor ersättning för defekta fordon”, pekar på att företag som jobbar med bilar har ökat sitt uppståndelse för uttjänta bilar. I enlighet med klimatlagbalken garanterar bilinnehavaren för sin uttjänta bil tills fordonet blir skrotad med skrotningsbevis och borttagen hos centrala bilregistret. För några erhållna hundralappar kan man lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostsamma påföljder om inte godkända bilverkstäder eller bildemonteringar i Fagersta används.