En godkänd bilskrot i Mölndal återvinner och ersätter utrangerade Mazda-616

Numera föreligger åtskilliga varianter till att överge en Mazda-616 än hos en lämplig bilskrot i Mölndal. Tyvärr har några av de skilda alternativen förbindelse med den organiserade brottsligheten. På ett antal år har defekta fordonsvrak övergått till att vara lönsamma föremål.

Flertalet naturbetrodda minns nog den tiden, då skrikande individer anklagade dom för att inte fraktade iväg miljöförsämrade skrotbilar från påvisade platser. Det var naturligtvis enkelt och billigt att parkera fordonsvraket i skogen. Och när den allmänna skrotpremien upphörde ökade problemet för klimatkansliet.

En godkänd bilskrot i Mölndal återvinner och ersätter utrangerade Mazda-616

Då klev Riksdagen in på plan med piskan i hand. Bilproducenternas skyldighet angavs i insamling och gratis bildemontering i Mölndal av alla förbrukade bilar upp till 3500 kg totalvikt. Strama naturkrav ställdes för avlägsning av miljöfarligt avfall. Det innebar att en bilskrotning kan konkurrera om en defekt Mazda-616.

Materialåtervinning ger högre intäkter på Mazda-616 hos skroten i Mölndal

Bilfabrikanterna bereddes riktlinjer om en 95-procentig återföring av en Mazda-616 till en evig kretslopp i nyproduktion. Efter flertalet års frenetiskt jobb har denna intention uppnåtts med bra marginal. Därför har begäran på kompensation bytts när man skrota bilen i Mölndal och ersättning på 2000 kr ges numera. Men skrotningsförloppet hade inte lyckats utan Transportstyrelsens hänsynslösa påtryckningar hos skrotarna.

Bilskrot i Uddevalla har nästan nått total återvinning av en gammal Skoda-S110

Bilskrot i Uddevalla har nästan nått total återvinning av en gammal Skoda-S110

En etablerad skrotfirma i Uddevalla har en enorm del i skrotningen av en utrangerad Skoda-S110. Men det är inte så många år sedan återvinning endast bestod av återanvändning av beg. bilkomponenter.

Illegal verksamhet med Opel-Corsa motarbetar auktoriserad bildemontering i Partille

Illegal verksamhet med Opel-Corsa motarbetar auktoriserad bildemontering i Partille

En mindre bilskrot i Partille har en kraftig del i återvinningen av en rostig Opel-Corsa. Men bara för tio år sedan vissa bildemonteringar endast bestod av bilskrot med självplock och försäljning av begagnade bildelar.

Skrotbilar kategoriserades som naturriskabelt avfall, och naturadministrationen bereddes i uppdrag att tillse att de de tuffa föreskrifterna utfördes precist. Återvinning och sanering av en Mazda-616 hos en certifierad skrotfirma i Mölndal miljöjusterades och inspekterades så noga att olaglig aktivitet skulle upplösas. Det förorsakade även, att nära hälften av landets skrothandlare måste lägga ned sin verksamhet. Nuförtiden har omändringen av bilskrotning och avregistrering genomförts till de nya normerna. En certifierad bildemontering följer naturkraven utan tillrättavisning. Men allt är inte frid och fröjd. Äldre uttjänta Mazda-616 och andra trotjänare är önskade objekt.

Skrothandlare i Mölndal har konkurrenter om gamla Mazda-616

Att skrot i Mölndal har hård konkurrens om en defekt Mazda-616 är ingen ny upplysning. Kriminella exporter har pågått under lång tid. Det presenteras i Mölndals-Posten hur naturkontrollanter och polismyndigheten bara kan se på, hur pengar för 1000-tals kr bara försvinner i dessa bedrägerier. Den samordnade brottsligheten har lokaliserat en ny och riskfri levebröd vid sidan av narkotikan. Och rörelse med utskeppning av skrotbilar i trafik stiger oavbrutet. Suget efter prisvärda begagnade personbilar som Mazda-616 är högre än någonsin.

Fler, mer eller mindre organiserade, verkstäder handlar och lagar tillräckligt grundligt med begagnade bilkomponenter utan skrotintyg. Detta är självfallet en motgång för de aktiva klimathjältarna, som slåss mot de stigande koldioxidföroreningarna. I den aktuella pandemins uppmaning, att åka personbil som alternativ för att resa spårvagn, stiger engagemanget för inköp av en prisvärd andrabil till familjen högsta option. Så en lämplig bildemontering i Mölndal ser med vemod hur en trasig klimat- och inte säker Mazda-616 åker via sin skrot.