Skrota bilen Hisingen enligt IF försäkringsbolag

Till nedanstående kopia av if.s ”Skrota bilen”, vill vi ge nedanstående kommentarer till bilägare på Hisingen

Eftersom det endast är auktoriserade bilskrotar på Hisingen, som har tillstånd att informera Transportstyrelsen om skrotning genom skrotningsintyg inklusive signerat aktuellt registreringsbevis, är det inget dokument som någon kan ta med sig från skroten. Vidare utgör ett signerat mottagningsbevis erforderligt kvitto för transaktionen.

Och observera, att en avställning räcker för att slippa betala både för skatten, som betalas tillbaka till ägaren enligt registreringsbeviset och försäkringen, som blir vilande genom Transportstyrelsens försorg.

Beskrivning av If försäkringsbolag hur man skrotar bilen Hisingen

Skrota bilen

Har du en gammal bil som bara står eller kostar reparationen mer än vad bilen är värd? Då kan det vara dags att skrota bilen. Här får du tips om vad du ska tänka på.​​

Se till att bli avregistrerad som ägare

För att du ska kunna få tillbaka fordonsskatten, säga upp bilförsäkringen och vara säker på att slippa böter och eventuell trängselskatt är det viktigt att du blir avregistrerad som ägare.

Ta med dig detta när du skrotar ett fordon

  • den gula delen registreringsbeviset (del 2)
  • legitimation
  • Om någon annan ska lämna in din bil för skrotning ska den personen ha med sig en fullmakt från dig.

Om du inte hittar den gula delen av registreringsbeviset beställer du ett nytt från Transportstyrelsen innan du åker till bilskroten. Beställ nytt registreringsbevis här

Papper ska du få med dig därifrån

När bilen lämnas in för skrotning ska du få bevis på att mottagningsstället blivit ägare till bilen. I samband med skrotningen ställs bilen av. Se till att få:

  • mottagningsbevis
  • kvitto
  • påskrivet registreringsbevis

Registreringsbeviset ska sedan skickas in till Transportstyrelsen för att du inte längre ska stå som ägare till bilen.

Det är kostnadsfritt att skrota bilen i många kommuner. I en del kommuner kan du få betala en avgift för att få bilen hämtad. Om det saknas delar av bilen som till exempel växellåda, motor eller om bilen bara är en tom kaross kan du också få betala en avgift.

Vad händer med bilen när den skrotas?

Det är bra för miljön att bildelar tas tillvara och återanvänds. När du skrotar din bil återvinns till exempel däcken, balansvikter, bränsletanken, batterier, katalysatorer, bromsolja, kylarvätska och outlösta airbags. Andra saker som oljefilter, köldmedel för klimatanläggning, oljor i motorn, växellådan och styrsystemet förstörs på ett säkert sätt.

Vad händer med bilförsäkringen?

När Transportstyrelsen fått information om att du lämnat in bilen för skrotning meddelar de oss och vi tar då bort din bilförsäkring. Om du har betalat för en försäkringsperiod som är efter skrotningsdatumet får du tillbaka pengar.

Källa If försäkringar