Skrota bilen i Gråbo enligt Länsförsäkringar

Till nedanstående kopia av Länsförsäkringars ”Dags att skrota bilen?”, vill vi ge nedanstående kommentar till bilägare i Gråbo

Ett signerat mottagningsbevis är ett kvitto på en transaktion och gäller som verifikation. Den skall alltså alltid behållas av bilägaren för en eventuell kontroll.

Enbart en auktoriserad bilskrot i Gråbo har tillstånd att utfärda ett skrotningsintyg till Trafikstyrelsen för avregistrering och ansvarar för alla händelser efter kvittots datum.

Observera, att en avställning räcker för att slippa betala både för skatten, som betalas tillbaka till ägaren enligt registreringsbeviset och försäkringen, som blir vilande genom Transportstyrelsens försorg.

Beskrivning hur man skrotar en bil enligt Länsförsäkringar

Dags att skrota bilen i Gråbo?

Det finns några viktiga saker att tänka på när du ska skrota bilen så att du slipper onödiga utgifter. När du skrotar din personbil lämnar du in den till en auktoriserad bilskrotare eller på ett mottagningsställe för uttjänta bilar.

En auktoriserad bilskrot separerar glas, metall, plast, däck och andra delar på bilen till återvinning, medan miljöfarliga ämnen som till exempel olja, kylarvätska och liknande förstörs på ett säkert sätt.

Hitta en auktoriserad bilskrot här

Hos din kommun finns info om vilka mottagningsställen som finns i närheten. Du kan också hitta mottagningsställen via producentorganisationen BIL Swedens webb.

Dokument att ta med

  • Registreringsbeviset (gula del 2)
  • Legitimation
  • Om någon annan ska lämna in din bil för skrotning ska den personen ha med sig en fullmakt från dig

Mottagningsbevis

Det är viktigt att du blir avregistrerad som bilägare så att du slipper onödiga utgifter för bilen för försäkring, fordonsskatt, trängselskatt med mera.

När du lämnar fordonet utfärdar mottagningsstället ett mottagningsbevis som en bekräftelse på att mottagningsstället blivit ägare till bilen och ansvarar för skrotningen. Det ska du skicka in till Transportstyrelsen. I många fall lämnar mottagaren denna information till Tranportstyrelsen digitalt. Då behöver inget mottagningsbevis skickas in.

Vad kostar det?

I de flesta kommuner är skrotning av bilen kostnadsfritt. Saknas det delar på bilen som till exempel växellåda eller däck kan det tillkomma en avgift. En del kommuner erbjuder även gratis hämtning av bilen om man inte kan leverera den själv, medan andra hämtar mot en avgift.

Vad händer med försäkringen?

När Transportstyrelsen fått in mottagningsbeviset om att du lämnat in bilen för skrotning meddelar de oss att den är avregistrerad och vi tar då bort din bilförsäkring. Om du har betalat för en försäkringsperiod som är efter skrotningsdatumet får du tillbaka ersättningen.

Källa Länsförsäkringar