MRF’s nya normer gynnar bilverkstäder i Brunna

Företag som jobbar med bilar i Brunna utökar personbilens ålder och det är tveeggat. En åldrad och defekt personbil bör ur natursynpunkt lämnas in till en bilskrot med registreringsbevis och återvinnas. Men det är i de flesta fall baserat på renoveringskostnaden. Hämtas anbud hos en behörig verkstad, med skyhöga priser, finns förmodligen inget val än att skrota bilen. Utvecklingen till allt växande lagningskostnaden har observerats hos andra auktoriserade bilföretag. Det har betytt att Hallå Konsument och Allmänna reklamationsnämnden fått in mycket anklagelser för brister med krav på ersättning. Det framkallade också Kalla faktas entusiasm. Så tillsammans med MRF gillrades en fälla för att försöka avslöja verkligheten. Den blev förfärande. Enbart en av åtta testade bilverkstäder hade handlat korrekt utan att skörta bilägarna. Det fanns stora och vedertagna firmor bland de angivna, så nu kunde en gedigen utrensning väntas inom bilföretagen. Men de mindre och oärliga bilverkstäderna har alltid smugit undan myndigheters försök till översyn. De kan, med sin brist på redogörelse, gå vidare som normalt utan störande inblandning.

Firmor i Brunna presterar olika kvalitet

Konsumenternas och Allmänna reklamationsnämnden har beivrat bilverkstäder vid flera tillfällen för att få struktur i fordons områdets bedrägerier. Det har lett till i 3 arrangemang, som följer sina verkstadsmedlemmar via facköverenskommelsen ”Verkstadens reparationskrav.” MRF, Landets Fordonsverkstäders sammanslutning (SFVF) och KBV klarade ändå inte att åstadkomma högre tilltro. Det orsakade Motorbranschens Riksförbund och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) att skapa ett nytt kvalitetsklassificering till sina medlemmar. Normen grundar sig på ordentliga kvalitetsövervakningar, som kommer att ske både inifrån och utomstående av kompetenta tillsynsmän. Alla godkända aktörer som håller på med bilreparationer i Brunna får status att märka ”Godkänd Bilverkstad” till sitt företagsnamn.

Mindre företag i Brunna väcker entusiasm

Via Hallå Konsument inblandning är det enkelt att urskilja två olika bilverkstäder i Brunna . Bland de legitimerade förekommer märkesverkstäder med avsevärt saltade kostnader för reparationer. Kanske beror det på att enbart originaldelar användes. Konkurrerande allbilsverkstäder som Mechanum och Skruvat har möjlighet till avsevärt mer prisvärda delar och är följaktligen mer eftertraktad. Men det är de oorganiserade ”bilföretagen” som väcker mest entusiasm. Deras priser är oslagbara. Begagnade komponenter demonterade från en bildemontering med självplock ger nog ingen säkerhet. Men det är plånboken som bestämmer majoriteten av besluten. Genom Transportstyrelsens hårda naturvillkor i bilskrotsbestämmelsen tvingades många bilmonteringar att avveckla eller ändra fokus till fordonsrestaurering som ersättning för demontering av fordon. Och det finns än idag skrotföretag med lagstridiga uppsamlingsställen för bilinnehavare, som skall skrota en bil. Flertalet uttjänta bilar förs åter i trafik genom manipulation med reg. beviset, medan andra förs ur landet olovligt med duglig skattefri förtjänst. Reklam på hemsidor, som ”gammal Lanzia hämtas kostnadsfritt”, eller ”bra betalning för trasiga personbilar”, visar att bilverkstäder har höjt sitt uppståndelse för fordon som är skrot. Enligt miljölagbalken ansvarar fordonsägaren för sin uttjänta bil tills fordonet blir skrotad med skrotningsintyg och avfärdad hos centrala bilregistret. För några erhållna kronor kan man lätt hoppa i galen tunna. Men det kan bli kostbara effekter om inte seriösa bilverkstäder eller bildemonteringar i Brunna används.