Toyota utveckling & historia

Toyota historia, den japanska ”riskokaren,” introducerades på den svenska marknaden år 1964. Kiichiro Toyoda grundade Toyota år 1937. Ett designat hopkok av europeiska och amerikanska märken dök upp som en billig konkurrent till Volvo och SAAB. Tusentals fotografier låg bakom bilarnas utseende. Senare har detta sätt influerat den kinesiska produktutvecklingen. Formmässigt fanns inget att klaga över. Men kvaliteten höll inte måttet.

Det dröjde inte länge förrän rosten angripit bilen. Att sparka foten genom golvet var ingen sällsynthet. Toyota bilarna klassades ganska omgående i den förnedrande klassen där den franska Simka fanns. Därav de många invektiven både bilar och deras ägare fick, i första hand av Volvo PV- och SAAB- ägare. Ingen trodde på dessa bilars framtid i landet. Men de var billiga. Den franska bilen försvann dock snabbt från marknaden.

Företaget startades år 1937 och utkom med den första modellen. Designmässigt var den en kopia av General Motors Chevrolet Airflow. Och under många år bar de japanska bilarna som Mazda och Nissan spår av amerikanska föregångare. Den dåliga marknadsanalysen, som föregått introduktionen i Europa, tjänstgjorde med all säkerhet till de japanska motorcyklarnas dunder succé. De visade en kvalitet som aldrig tidigare skådats. Europeiska tillverkare slogs ut på ett bräde. Skinande och rena motorcyklarna gav ett annat anseende till de japanska fordonens kvalitet. Och Toyota flöt på den goda vågen. År 1966 lanserades Toyota Corolla som skulle blev värdens mest sålda bilmodell. Genom 11 generationer har över 40 miljoner exemplar tillverkats.

LÄS MER: Skrota din Toyota bil gratis i Göteborg

Fords och senare Volkswagens rekord har slagits med ofantliga 300 %. Företaget blev snart en av världens största biltillverkare. Modellerna har avlöst varandra i en följd av serier. Från den lilla Aygo till bjässen Land Cruiser finns storlekar och prisklasser som täcker de flestas behov. Och de flertalet kan väljas som elhybrid. För att tillfredsställa de mest kräsna lanserades lyxbilen Lexus år 2005. Toyota har blivit känd och respekterad inom motorsporten. Corolla och Celica har varit framgångsrika inom rally med svensken Ove ”Påven” Andersson som stallchef. I 10 år tillhörde Toyota de ledande märkena inom Formel 1-cirkusen både med racerbilar. och motorer. I Le Mans 24 timmars tävlade Toyotas sportbilar med stor framgång.

Toyota har i flera år tävlat med Volkswagen att vara den största biltillverkaren. De växlar ofta i toppen med en årsproduktion över 14 miljoner exemplar. Den så bespottade bilen har intagit tronen som ett av världens bästa och säkraste fordon. Vem ropar ”riskokare” efter en Toyota Lexus med V8-motor idag?

Nybilsköp och Toyota bilar till bilskrot

Med hjälp av underlag från vägtrafikregistret om Toyota bilar kan en övergång mot eldrift bedömas. Genom auktoriserade bilskrotar ges även möjlighet att se takten av fossildrivna personbilars utfasning. Statistiken presenteras kvartalsvis. LÄS MER