Studebaker utveckling & historia

Studebaker utveckling & historia

De amerikanska bröderna Henry och Clemens Studebaker startade en smedja och vagnstillverkning år 1852. Bröderna var ättlingar från en tysk familj som invandrat 1736. De robusta prärievagnarna användes som diligenser. Under amerikanska inbördeskriget utfördes tunga transporter med dessa robusta hästdragna vagnar. Bröderna John, Peter och Jacob anslöts till företaget, som vid sekelskiftet var världens största tillverkare av hästfordon.

1902 lanserade bröderna sin första inte hästdragna vagn. Den förseddes med elmotor, som byttes till en tvåcylindrisk bensinmotor efter två år. 1911 bildades företaget Studebaker Corp. med tillverkning av bilar. V4- och V6-motorer producerades.

Två år efter introduktionen var företaget den tredje största biltillverkaren i Amerika. De stora modellerna President, Commandor och Champion utgjorde större delen av produktionen. En liten modell Erskine lanserades som konkurrent till Ford. Den blev snart den ledande modellen i landet. Bilarna från Studebaker ansågs ha mycket hög kvalitet. Företaget närmade sig de största biltillverkarna då en verklig ekonomisk kris drabbade företaget. Den dåvarande företagsledaren A Erskine hade negligerat den kommande depressionen.

Studebaker räddas av investerare

Företaget gick mot konkurs och fick räddas av utomstående investerare. Men man tappade fotfästet inom personbilstillverkningen. En ny era med tillverkning av lastbilar, bussar, pic-up och brandbilar blev de tongivande produkterna i många år. V6- och V8-motorer introducerades som alternativ. Amerikas inträde i världskriget stoppade den civila fordonstillverkningen. Produktionen måste läggas om till militära lastbilar, flygmotorer och Weasel, som var ett kombinerat person- och lastfordon. Weasel konstruerades även som amfibiebil.

Efter krigsslutet introducerade Studebaker en helt ny design på världsmarknaden. Bilarna blev snabbt kallade ”kommande och gående bilar” på grund av att front och bak liknade varandra. Commander med ny V8-motor levde vidare. Och år 1954 lanserades den första coupen i serien Loewy-Coupe. Den skulle tävla med Ford Crown Victoria om valet av den vackraste bil som tillverkats. Studebaker Golden Hawks med kompressorladdad V-8 blev en framgång i klassen. Tyska MercedesBMW och Audi fick hård konkurrens. Men den ekonomiska situationen vände nedåt med de stora modellerna.

Mindre och billigare bilar, som Avanti och Lark, introducerades som konkurrenter till europeiska märken som OpelFiatRenaultVolvo och SAAB. Trots att Avanti blev den snabbaste bruksbilen, på marknaden, kunde inte företaget räddas. De sista bilarna tillverkades i Kanada före nedläggningen år 1966. Men minnet av den hajliknande Studebaker Loevy-Coupe kommer alltid att leva.