Renault utveckling historia

Renault bildades som företag år 1899 av fransmannen Louis Renault, som året före byggt sin första bil. År 1901 rullade den första bilen ut från företagets fabrik. Type D Voiturette blev startskottet till en lång tillverkningstid. Företaget har överlevt många andra biltillverkares strukturella förändringar. Trots Volvos intensiva försök till samgående stod Renault emot.

Men resultatet av frieriet blev att Volvo övertog lastvagnstillverkningen. Och ett nära samarbete på försäljarsidan uppstod. I koncernen ingår Dacia och Renault Samsung Motors, samtidigt har nära samarbete ingåtts med Nissan Motors.

Renault utveckling historia

Louis R. insåg tidigt att tillverkning och montering måste ske rationellt. Han förstod att en serietillverkning krävde utbytbara artiklar. Och sådana krävdes också för framtida behov av reservdelar. I USA hade Henry Ford börjat tillverka T-Ford på ett löpande band.

För att närmare lära känna den rationella metoden besökte Renault USA och Fords verkstäder. Det hände före utbrottet av första världskriget. Men produktionsförändringen fick vänta. Första världskriget störde planerna. I stället för bilar måste tillverkningen ändras till flygplan, pansarbilar och stridsvagnar.

Renault konstruerade och tillverkade världens första stridsvagn med roterande kanon. 1 000 så kallade Renault Taxis de la Marne tillverkades. De transporterade soldater och ammunition till fronten samt utnyttjades som ambulanser. Efter krigsslutet kunde fordonstillverkningen återupptas. Fords produktionsupplägg anammades.

Renault vann rallytävlingar i Monte Carlo

För att tillgodose ett akut problem startades tillverkning av traktorer. 1920 lanserades Renault 40 cv med en V6-motor. Den kompletterades med servostyrda bromsar. 40 cv vann många biltävlingar med Monte Carlo rallyt som kronan på verket. Modellen användes även av Frankrikes president. 1928 ersattes 40 cv av Reinastella med en V8-motor. företaget var därmed likvärdig med Mercedes, General Motors och Ford. Men andra världskriget avbröt vidare personbilsutveckling.

Renault blev satt under tyskt press att tillverka lastbilar. Och Louis R. utsattes för obekräftade rykten att samarbeta med nazisterna. De allierade valde att bomba Renaults anläggningar. 1944 blev Louis R. kallad till polismyndigheterna och anhölls. Före rättegång mördades han utan någon brottsutredning. Hans tio års tidigare skrivna testamente gav de 40 000 anställda hela företaget. Men år 1944 hade den franske presidenten Charles de Gaulle beordrat konfiskering av tillgångarna.

LÄS MER: Skrota din Renault bil i Göteborg gratis

Med franska regeringen som ägare startade tillverkningen av 4 CV år 1946. Den levde kvar i 15 år. 1953 lanserades Dauphine. Och så kom ”skrytbilen” Renault 4. Den tillverkades i 8,5 miljoner exemplar fram till 1994. Modellerna Clio och Megane har på grund av sina relativt låga priser sålts i stora upplagor i Sverige.

Men de har inte utgjort någon större konkurrens till SAAB eller Volvo. Senare har större modeller introducerats för att tävla mot ToyotaHyundai, Audi, Opel och BMW. I en omröstning av 16 bilmärkes popularitet kom bolaget på fjortonde plats. Det är nog så belysande. I Formel 1-cirkusen har företaget tävlat som Benneton och nu senast som Lotus. Men McLaren och Ferrari har varit för svåra att slå.

Nybilsköp och Renault bilar till bilskrot

Med hjälp av underlag från vägtrafikregistret om Renault bilar kan en övergång mot eldrift bedömas. Genom auktoriserade bilskrotar ges även möjlighet att se takten av fossildrivna personbilars utfasning. Statistiken presenteras kvartalsvis. LÄS MER

Sportbilen 5 Turbo har använts i rallytävlingar, troligtvis bara för att visa upp sig.