Peugeot utveckling historia

Peugeot utveckling historia

Peugeot är ett av Europas äldsta bilföretag med rötter från 1810-talet. Det bildades av fransmannen Armand Peugeot med tillverkning av kaffekvarnar. Cykeln uppfanns av den tyske baronen Karl Drais, som gjorde den första prototypen 1817. Denna uppfinning blev starten för tillverkning av fordon på hjul. 1839 kom vevstakar på bakhjulet och på 1880-talet fyllde man cykelslangarna med luft.

Peugeot följde noga utvecklingen i sin produktion och antalet tillverkade velocipeder ökade kraftigt. Någon gång under 1880-talet träffade han Mercedes skapare Gottlieb Daimler. Samtalet rörde sig om tillverkning av en ångdriven motorvagn. Resultatet blev att fransmannen tillverkade sin första bil. Det var en ångdriven trehjuling, som visade sig vara allt för tung och komplicerad för produktion.

År 1890 visade Peugeot upp sin första bensindrivna fyrhjuliga fordon. Modellen fick beteckningen Typ 2 och utrustades med en Daimler-motor. Totalt byggdes bara fyra exemplar. Utvecklingen gick fort med Typ 12 som förseddes med gummihjul. Typ 36 fick motorplacering fram osv. År 1900 monterade Peugeot en motor i en cykel. Och snart var även tillverkningen av motorcyklar igång. Fram till första världskriget lanserades många olika bilmodeller i HP-klassen. Många segrar togs i olika franska motortävlingar. Produktionen utökades med tillverkning av två-och sex-cylindriska motorer. Men mitt i all framgång stoppade utbrottet av kriget produktionen av civila produkter. Tillverkningen måste läggas om till militära fordon och skjutvapen.

Peugeot 203 blev en succé efter andra världskriget

1919 upptogs bilproduktionen igen. De första åren under 20-talet präglades av många segrar på olika motorbanor. Touring Car Grand Prix vanns två gånger. Framgångarna på banorna speglade sig i en stor efterfrågan av bilarna. Och modellerna avlöste varandra. Typ 201 Bl ersattes av 402, 302 och 202. De senare modellerna hade en betydlig modernare utformning än andra jämförbara bilmärken. 1941 introducerades Typ VLV, som var en eldriven bil. Kriget gjorde dock att produktionen av civila fordon stoppades fram till 1946. Då startade tillverkningen av Peugeot 203. Bilen blev en succé och hölls i produktion till 1960-talet. 1953 lanserades bilarna i Sverige. SAAB och Volvo behöll dock sina positioner som hemmafavoriter. Men modell 404 rönte stor framgång i landet.

LÄS MER: Skrota din Peugeot bil i Göteborg gratis

Speciellt höjdes försäljningen efter introduktionen av dieselmotorn. Det visade sig snart att livslängden var mycket kort på denna motor, som bara var en uppdatering av bensinmotorn. Så det uppflammade intresset svalnade snart. Ett försök att konkurrera med den dyrare Mercedes misslyckades. 1974 antogs att en förändring var på gång då Peugeot köpte 30 % av Citroens aktiekapital. Året efter bekräftades att företaget helt övertagit Citroen. Ett gemensamt företag PSA bildades. Men på 80-talet svängde efterfrågan. I USA blev både Ford och General Motors hårdare konkurrenter. Toyota och Hyundai strömmade in från Asien. Opel och Fiat kom med sina nya modeller i klassen. Och de tyska VolkswagenBMW och Audi bevakade sina revir. Den lågkonjunktur som närmade sig skulle drabba alla bilföretag. Priskriget skulle fälla de svagaste. De amerikanskt ägda bilmärkena i Europa blev de hårdast drabbade.

Nybilsköp och Peugeot bilar till bilskrot

Med hjälp av underlag från vägtrafikregistret om Peugeot bilar kan en övergång mot eldrift bedömas. Genom auktoriserade bilskrotar ges även möjlighet att se takten av fossildrivna personbilars utfasning. Statistiken presenteras kvartalsvis. LÄS MER